Stiri si noutati

Asigurarile impotriva dezastrelor ar putea deveni obligatorii

Consuela Stegarescu

"Am inaintat Ministerului Administratiei si Internelor, Comisiilor de buget, finante, banci din Senat si Camera Deputatilor, Ministerului Finantelor, Guvernului si Presedintiei o propunere de acoperire a riscurilor de catastrofe", a declarat, ieri, presedintele Comisiei de supraveghere a asigurarilor, Nicolae Crisan, prezent la Forumul International de Asigurare-Reasigurare, organizat de Media Xprimm. Acesta propune ca autoritatile publice locale sa aiba posibilitatea de a decide, pe plan local, obligativitatea asigurarii riscurilor predominante.

De exemplu, consiliile judetene sa poata institui obligativitatea asigurarii riscurilor de inundatii pe teritoriul judetelor in care au existat astfel de calamitati. "Acestia ar putea negocia cu una sau mai multe societati de asigurare dintre cele autorizate o prima la nivel local?, explica Crisan. Acesta propune ca plata primelor sa se efectueze prin administratiile financiare, cu plata unor comisioane.

Subventii pentru asigurarile saracilor

Pentru persoanele cu venituri mici este propusa acordarea de subventii de la bugetul de stat prin intermediul bugetelor locale. Societatile de asigurari care vor dori sa vanda astfelde polite vor trebui sa indeplineasca o serie de conditii, printre care un capital minim de trei milioane de euro si o buna acoperire a zonei respective. In acelasi timp, presedintele CSA propune constituirea unei ?entitati? la care sa se reasigure societatile ce incheie acest tip de polite.

La randul ei, aceasta organizatie urmeaza sa reasigure riscul preluat la companiile de profil de pe pietele internationale. Crisan propune ca actionariatul acestei organizatii sa fie format din asiguratorii autorizati sa preia riscurile de acest gen, pe langa care sa participe si Fondul de garantare a asigurarilor, in cazul falimentului societatilor de asigurare.

Fondul ar urma sa se retraga din actionariat peste trei-patru ani. ?Ramane sa avem decizia politica?, a spus Crisan. Reamintim ca, in Romania, aproximativ 5% din locuinte sunt asigurate.

14 firme de asigurare merg in pierdere

Aproape o treime din societatile de asigurari care functioneaza pe piata autohtona, mai precis 14 asiguratori din totalul de 43, au inregistrat in 2004 pierderi in valoare totala de 696 miliarde de lei, potrivit presedintelui CSA, Nicolae Crisan.

Valoarea agregata a profitului inregistrat de ceilalti asiguratori a fost de peste 1.200 miliarde de lei. Din activitatea de asigurari generale au inregistrat pierderi 20 de asiguratori, iar din cea de asigurari de viata, un numar de 11 firme. Pierderile generate de activitatea de asigurari de generale s-a ridicat la 552 miliarde de lei, in timp ce valoarea profitului a fost de 998 miliarde. In ceea ce priveste asigurarile de viata, pierderile inregistrate au fost de 227 miliarde de lei, comparativ cu profitul obtinut la nivelul pietei din aceasta activitate, de 616 miliarde de lei. Anul trecut, valoarea primelor de asigurare a totalizat 34.800 miliarde de lei.

Ponderea daunelor in asigurarile de credite si garantii s-a dublat in 2004. Daunele platite pe segmentul asigurarilor de credite si garantii au depasit, in 2004, suma de 860 miliarde de lei, ponderea acestora dublandu-se fata de anul anterior, pana la 7% din total, a declarat presedintele CSA, Nicolae Crisan. Potrivit datelor CSA, indemnizatiile brute platite de societatile de asigurare in 2004, pentru contractele directe, s-au cifrat la circa 13.077 miliarde de lei. Defalcat, despagubirile pe asigurarile generale s-au ridicat la 12.324 miliarde de lei (94% din total), diferenta revenind asigurarilor de viata – 753 miliarde de lei. "Comparativ cu anul precedent, daunele au crescut cu 56%, nivel similar cu cel consemnat in 2003", a adaugat Crisan. Clasele de asigurari cu cele mai mari ponderi in total daune platite pentru asigurarile generale au fost asigurarile de mijloace de transport terestru (55%) si raspunderea civila auto obligatorie (29%), ponderile fiind comparabile cu 2003. Potrivit CSA, primele de asigurare totale subscrise in 2004 au atins 34.800 miliarde de lei (circa 880 milioane de euro, respectiv 1,19 miliarde de dolari). Primele subscrise din asigurari directe pe ambele segmente ale pietei au fost de aproximativ 34.450 miliarde de lei (circa 865 milioane de euro), in urcare cu aproximativ 30% fata de 2003. Cresterea in moneda europeana a depasit 35%, iar in dolari s-a situat la circa 46%. Dinamica asigurarilor de viata a fost inferioara celei inregistrate la nivelul pietei, respectiv 20,3%. "Acest regres a dus la diminuarea ponderii cu circa 1,5% a sectorului asigurarilor de viata, pana la 21,7%", a mai spus Crisan. Asigurarile generale sunt dominate de politele facultative pentru mijloacele de transport terestru (38%), urmate de asigurarile de raspundere civila auto (28%). Pe segmentul asigurarilor de viata, politele legate de investitii au generat 33% din primele subscrise, urmate de asigurarile mixte de viata (32,8%) si cele de deces (14%).

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *