Noul Cod Fiscal va abroga actuala legislatie cu privire la taxe si impozite
Persoanele fizice vor putea deduce din venitul impozabil cheltuielile cu asigurarile pentru locuinte, contributiile la asigurarile private de sanatate si la schemele de pensii ocupationale, potrivit proiectului Codului Fiscal. Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat ieri ca deductibilitatea asigurarilor pentru pensiile private va fi limitata la 400 de euro pe an. Aceasta suma va putea fi platita, in proportii diferite, atat de catre angajat, cat si de angajator, in functie de optiunea acestora.
Se mentin scutirile pentru creatorii de soft
Tot la categoria impozit pe venitul persoanelor fizice vor fi mentinute scutirile pentru creatorii de programe software, pentru premiile primite de sportivi si antrenori in competitiile internationale, precum si pentru cetatenii romani care lucreaza in strainatate, la organizatii internationale.
In ceea ce priveste asigurarile private de sanatate, contributiile sunt deductibile fiscal, in forma actuala, in limita a 2% din venitul anual al persoanelor fizice. Daca primele sunt platite de angajator, suma deductibila este de 2% din fondul de salarii aferent angajatilor asigurati. Reamintim ca Ministerul Muncii a elaborat, recent, proiectul privind pensiile facultative, administrat de societati private, la care salariatii pot contribui pentru a obtine pensii suplimentare celor asigurate prin sistemul de stat. In plus, persoanele fizice care desfasoara activitati independente vor avea aceeasi procedura de determinare a impozitului pe profit ca si persoanele juridice si vor beneficia de toate deducerile acestora (precum cheltuielile cu afacerile, amortizarea accelerata).
Accize zero la motorina pentru agricultura
La capitolul impozitul pe profit se propune impozitarea, o singura data, a dividendelor in cadrul unui grup de companii, si nu pentru fiecare in parte, ca in prezent. In plus, pentru armonizarea cu legislatia europeana, se propune impozitarea profiturilor rezultate din operatiuni de fuziune si divizare, transferuri de active. Vor fi deductibile din impozit cheltuielile firmelor cu asigurarile de sanatate pentru angajati, iar provizioanele aferente debitelor nerecuperate vor avea un regim mai favorabil.
O alta noutate este posibilitatea deducerii TVA chiar inainte ca firmele sa fie inregistrate ca platitori ai acestei taxe. Totodata, se propune diminuarea bazei de impozitare, in cazul neincasarii facturilor emise de clienti care au intrat in faliment. In plus, dupa cum a mai declarat Tanasescu, se va realiza o delimitare foarte clara a TVA pentru operatiunile de leasing operational si financiar. Se mentin facilitatile acordate prin legislatia existenta, precum cele privind zonele libere si zonele defavorizate sau inlesnirile pentru investitii.
Capitolul VII privind accizele instituie sistemul de antrepozitare in regim suspensiv, masura care va avea ca rezultat o colectare mai buna a acestui tip de impozit. Legat de aceasta din urma, se are in vedere aplicarea nivelului scazut sau zero al accizei la motorine pentru agricultura si pentru armata. Mihai Tanasescu spune ca, pentru a descuraja fraudele cu astfel de produse, se va proceda la colorarea acestui tip de combustibil.
Pe chat, cu ministrul finantelor
Mihai Tanasescu afirma ca noul Cod Fiscal va duce la stabilitatea mediului macroeconomic si la colectarea mai eficienta a veniturilor la bugetul de stat. Dupa adoptarea actului normativ, orice modificare a reglementarilor in materie de fiscalitate va trebui realizata prin rectificarea acestuia. Pana atunci, proiectul urmeaza sa fie supus aprobarii Parlamentului la inceputul lui septembrie, dupa ce va fi discutat cu partenerii sociali, cu atat mai mult, cu cat va abroga toata legislatia existenta in materie de taxe si impozite datorate bugetului. Este vorba de Legea impozitului pe profit, Legea TVA, Ordonanta privind impozitul pe venitul persoanelor fizice si Ordonanta privind regimul accizelor.
Ministrul finantelor spune ca cei care doresc sa-i faca propuneri pe marginea acestui proiect pot sa o faca pe chat-ul special care poate fi accesat la adresa www.mfinante.ro/codfiscal, incepand de joi, intre orele 9.00 si 11.00.
Have something to add? Share it in the comments.