Stiri si noutati

Asul din maneca lui Isarescu: taxe si impozite pentru speculantii financiari

Carmen Neacsu, Consuela Stegarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat, ieri, asupra riscurilor pe care le implica liberalizarea contului de capital, capitol la care a insistat pe majorarea excesiva a volumului creditului, in conditiile intrarii in tara a unor capitaluri ieftine si din belsug.

Trei riscuri majore, nominalizate

"Primul si cel mai mare risc pe care-l implica liberalizarea deplina a contului de capital este acela ca volumul creditului poate sa intre pe o curba exploziva", a declarat ieri Mugur Isarescu, la un seminar organizat de Finmedia-Piata Financiara. El a accentuat faptul ca orice economie, deci si cea autohtona, are o capacitate redusa de absorbtie a capitalurilor, ceea ce implica o politica fiscala prudenta.

Tot la capitolul riscuri generate de liberalizare, seful BNR a mai amintit de "intrarile si iesirile bruste de capital, cu caracterul lor distructiv", situatie care poate fi contracarata de asigurarea "unui nivel confortabil al rezervei valutare oficiale". Mugur Isarescu a accentuat si ideea aprecierii monedei nationale intr-o prima faza a liberalizarii contului de capital, ceea ce influenteaza activitatea exportatorilor si nivelul deficitului de cont curent. "Liberalizarea contului de capital se aplica celor profesionisti, intr-o prima etapa, si apoi intreprinderilor si populatiei", s-a adresat Isarescu audientei, din care faceau parte si cativa exportatori. Printre politicile de atenuare a riscurilor, seful BNR a amintit politica de dobanzi si regimul flexibil al cursului de schimb si prevalenta investitiilor straine directe in finantarea deficitului de cont curent.

Vor intra in tara 15 miliarde de euro

"Pe primul loc la incertitudini este nu stabilitatea cursului, ci stabilitatea preturilor. Acesta este si obiectivul Bancii Centrale, dobanzi mai scazute – bineinteles, treptat -, diminuarea si stabilitatea de piata sustenabila a cursului, nu una impusa, si nici una declarata, ca nu ne foloseste", a spus Isarescu. El a fost de acord cu afirmatia lui Varujan Vosganian referitoare la faptul ca, in acest an, in Romania ar putea intra circa 15 miliarde de euro, la care se adauga surplusul ramas pe piata dupa introducerea cotei unice, de circa 600 milioane de euro. Vosganian a anuntat ca guvernul va prezenta un program care vizeaza dezvoltarea pietei de capital, care prevede listarea la bursa a actiunilor unor companii nationale, definitivarea legislatiei privind creditul ipotecar, fondurile private de pensii si stimularea emisiunii de obligatiuni corporatiste.

La capitolul beneficii ale liberalizarii, Isarescu a amintit de reducerea costului finantarii, cresterea importurilor de tehnologie, intarirea disciplinei in politicile macroeconomice si cresterea veniturilor la bugetul statului, prin cresterea bazei de impozitare.

Credite cu dobanzi de 10-12%

"In aceasta vara, dobanzile active (n.r.: cele percepute de banci pentru imprumuturile acordate) vor fi de 10-12%, iar in 2010-2011, de circa 4%", a anuntat ieri guvernatorul BNR. In acelasi timp, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a apreciat ca ecartul dintre dobanzile practicate de banci la credite si cele la depozitele in lei se vor micsora la cel mult 8 puncte procentuale. In prezent, ecarturile sunt de 8-10 puncte procentuale. O data cu trecerea la leul greu, costurile bancilor generate de manipularea numerarului si a ordinelor de plata se vor reduce, urmand ca intr-un interval de timp mediu, aceste institutii sa reduca comisioanele percepute clientilor, potrivit afirmatiilor lui Ghetea.

In 2005, BNR va pune pe piata 25% din leii grei

Pana la 1 iulie – data denominarii leului, BNR va alimenta institutiile bancare cu echivalentul a circa 25% din numerarul care circula in prezent. "Circa 6% din numerar este la banci, in stocul BNR e 20-25% – este utilizat numai in zilele de Craciun si Pasti; grosul este la populatie", a explicat guvernatorul.

In ceea ce priveste retragerea bancnotelor vechi de pe piata, potrivit studiilor BNR, cel mai rapid vor fi retrase cupiurile de la populatia care traieste in marile orase. BNR a inaintat Parlamentului o propunere de modificare a Legii denominarii, astfel incat termenul de preschimbare a vechilor bancnote si monede sa fie nelimitat, in prezent fiind stabilita o perioada de trei ani (1 ianuarie 2007-31 decembrie 2009). "Am facut aceasta solicitare pentru a intari increderea populatiei si a mediului de afaceri ca fenomenul denominarii este unul pozitiv si ca nimeni nu va pierde bani din acest proces", a spus Isarescu. Pe de alta parte, guvernatorul a precizat, in mai multe randuri, ca denominarea nu va genera inflatie. Potrivit declaratiilor sale, jumatate din rata inflatiei estimate pentru acest an – 7% – se va datora majorarii preturilor administrate.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *