Seful Departamentului de Politici Economice (DPE), Eugen Dijmarescu, a revenit, ieri, asupra declaratiilor facute recent la Washington, reafirmand ca autoritatile romane ar putea solicita institutiilor financiare internationale sa accepte modificarea calendarului de privatizare a companiilor de utilitati publice, in situatia in care ofertele primite vor fi neconcludente sau insuficiente. Seful DPE a prezentat oficialilor FMI si ai Bancii Mondiale, la sfarsitul saptamanii trecute, la Washington, stadiul procesului de privatizare a SNP Petrom si a celor doua unitati de distributie electrica – Banat si Dobrogea -, aratand ca exista riscul ca pentru unele dintre acestea sa fie depuse oferte din partea unor institutii cu capital de stat. "Am discutat cu cartile pe masa, aratand ca situatia economica actuala din Europa si America de Nord reliefeaza o preocupare mai mica pentru privatizare din partea corporatiilor si concernelor din tarile UE sau din SUA si ca exista posibilitatea, ca si in cazul BCR, sa apara oferte din partea unor institutii in care este prezent capital de stat", a declarat Dijmarescu, citat de Mediafax.
Pentru filialele Electrica scoase la privatizare au fost depuse cinci scrisori de intentie de catre sase companii – Enel (Italia), EVN AG (Austria) si Public Power Corporation (Grecia), BKW FMB Energie AG (Elvetia) si consortiul format din Grivco Energy Romania si ABB (Suedia). Statul italian detine 68% din capitalul companiei Enel. De asemenea, o participatie de 84% din actiunile companiei Public Power Corporation este detinuta de statul elen.
Cat priveste SNP Petrom, anuntul de privatizare va fi publicat pana la 30 iunie, urmand ca termenul de depunere a ofertelor sa expire la sfarsitul lunii septembrie.
"In contextul in care institutiile financiare internationale sau Comisia Europeana ar spune sa nu vindem actiunile catre entitati cu capital de stat, dar tinand seama de faptul ca termenele stabilite in Programul PSAL II convenit cu Banca Mondiala ar putea fi, din cauza lipsei altor oferte, in pericol de a fi depasite, probabil ca va trebui sa reexaminam calendarul acestor privatizari. Am inteles ca din partea institutiilor financiare exista, pentru ratiuni intemeiate, ca si in cazul BCR, flexibilitate", a spus Dijmarescu.
Have something to add? Share it in the comments.