Stiri si noutati

AVAB intra "cu bisturiul" in societatile cu imprumuturi externe neachitate

Marilena Dan

Societatile comerciale care au contractat in ultimii ani credite externe garantate de stat, pe care, din diverse motive, nu le-au returnat, vor fi obligate sa-si achite datoriile, in mod esalonat, sau vor fi executate silit, prin vanzarea activelor, a declarat, ieri, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), Ionel Blanculescu. El a precizat ca, in urma cu doua saptamani, AVAB a preluat de la Ministerul Finantelor Publice (MFP), prin contract de cesiune, 22 de societati, a caror creante cumulate insumeaza 18.606 miliarde lei (558 milioane USD). Potrivit dlui Blanculescu, societatile in cauza au fost deja notificate, iar in perioada urmatoare, acestea vor fi expertizate contabil, pentru identificarea metodelor optime de recuperare a sumelor datorate statului. Mentionam ca toate ratele creditelor contractate de cele 22 de firme de la banci straine au fost platite de MFP, din surse bugetare. Altfel spus, contribuabilii au platit "oalele sparte" de o mana de manageri.

Urmeaza companiile nationale

Chiar daca oficialii guvernamentali pastreaza o tacere mormantala, atunci cand sunt intrebati despre creditele neperformante ale companiilor nationale si ale regiilor de stat, este stiut ca sumele platite de MFP, ani la rand, in contul acestora, depasesc cu mult valoarea imprumuturilor contractate de societatile comerciale. In mod surprinzator, Ionel Blanculescu a lansat ieri informatia potrivit careia AVAB ar putea prelua, de anul viitor, si creantele aferente creditelor externe contractate de regii si societati nationale. Acest fapt ar insemna ca statul este decis sa lase "din brate" intreaga retea de utilitati publice, dat fiind ca AVAB, ca orice institutie bancara, ar trebui sa taie "in carne vie" pentru a recupera datoriile facute de regii, care insumeaza, probabil, mai multe miliarde de dolari. Pana atunci insa, AVAB si-a propus sa recupereze, pana la sfarsitul anului, creante ale societatilor comerciale, in valoare de 170 miliarde lei, drept care si-a rectificat in consecinta bugetul de venituri si cheltuieli pe acest an.

Veniturile AVAB, in crestere

AVAB a obtinut, in primul semestru din 2002, venituri din valorificarea activelor bancare in valoare de 1.283 miliarde lei, cu 36% mai mult fata de perioada similara a anului trecut si cu 56% peste nivelul prognozat. "In urma preluarii creantelor de la MFP, valoarea consolidata a activelor din portofoliul AVAB se ridica la 3,7 miliarde dolari, iar noi estimam ca nivelul de recuperare se va situa undeva la 30%. Rata medie de recuperare reprezinta o conditionalitate a Bancii Mondiale si a FMI", a mentionat dl Blanculescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *