Stiri si noutati

Averile nejustificate vor fi impozitate cu 50%

In proiectul de lege privind controlul averilor demnitarilor si functionarilor publici, initiat de Ministerul Justitiei, se arata ca impozitul pe bunurile nejustificate ar putea sa ajunga chiar si la 50%. Proiectul de lege prevede ca verificarile asupra averilor sa fie facute de o noua institutie numita Directia Nationala de Integritate. Controalele pot fi extinse si asupra sotilor, sotiilor si mostenitorilor. In proiect se mai arata ca parlamentarii nu mai pot detine in acelasi timp si functiile de avocat, executor judecatoresc, notar public, director de banca sau de societate de asigurari. Autoritatile statului vor infiinta o noua institutie numita Directia Nationala de Integritate, care se va ocupa de verificarea averilor tuturor demnitarilor, dar si functionarilor publici, potrivit unui proiect de lege privind organizarea si desfasurarea activitatilor de control al averilor si verificare a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor, initiat de Ministerul Justitiei. Institutia se va afla in coordonarea Agentiei Nationale de Administare Fiscala (ANAF). Controalele se vor extinde si asupra averilor sotilor, sotiilor si mostenitorilor. Directia Nationala de Integritate va efectua controale din oficiu sau la sesizarea oricarei persoane, in vederea depistarii bunurilor care nu pot fi justificate. Prin proiectul de lege care a fost initiat de Ministerul Justitiei si apoi completat de ANAF reiese ca se intentioneaza "pedepsirea" treptata a celor care nu-si pot justifica averile. Intr-o prima etapa, diferenta dintre valoarea averii dobandite si cea declarata va fi impozitata. Cota de impozitare nu a fost inca stabilita. In proiectul de lege aflat deocamdata in stare bruta, se arata ca valoarea impozitului nu este batuta in cuie si ar putea fi si de 50%. Pana acum s-a tot vorbit de o cota de impozitare a averilor nejustificate de 16%. Intr-o a doua etapa, averea ar putea fi confiscata. Daca inspectorii financiari constata ca averea este ilicita, se va face o sesizare la Parchet in vederea cercetarilor si in functie de acestea, bunurile vor fi sau nu confiscate. Una dintre obligatiile inspectorilor financiari este sa nu se implice in verificarea persoanelor apropiate, rude sau prieteni, si in aceste cazuri va trebui sa depuna o declaratie de abtinere. In timpul verificarilor, inspectorii vor putea sa patrunda in case si pe terenuri. Detinatorii acestor bunuri vor fi instiintati cu 48 de ore inainte de a primi "vizitele”.

Sunt permise «cadourile» de 10.000 de euro

Ca punct de plecare in cerecetari vor fi declaratiile de avere ale celor in cauza. Controlul poate fi extins si asupra averii rudelor si mostenitorilor. Un demnitar sau functionar poate fi controlat timp de cinci ani dupa ce si-a incheiat mandatul sau dupa ce si-a incetat activitatea. In cazul in care se descopera o diferenta intre averea dobandita sI cea declarata, persoana in cauza are obligatia de a depune in termen de 20 de zile dovezi privind justificarea rezonabila a averii sale. Se face o derogare in cazul bunurilor economisite ori primite in dar, a caror valoare cumulata nu depaseste o diferenta de 2% din veniturile legale obtinute si averea declarata, dar nu mai mult decat echivalentul a 10.000 de euro. Persoanele care depun declaratii false de avere pot fi pedepsite cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Tot de inchisoare de la 6 luni la 3 ani sunt pasibile si persoanele care comunica informatii false Directiei Nationale de Integritate. De asemenea, nedepunerea declaratiei de avere la termen se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5 milioane si 10 milioane de lei vechi.

Parlamentarii nu mai pot fi avocati

 In ceea ce priveste conflictul de interese, toate actele incheiate direct sau prin persoane interpuse sunt lovite de nulitate absoluta. Toti demnitarii, incepand de la presedintele tarii si pana la functionari au obligatia declararii intereselor. Cei care depun declaratii de interese false vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 6 luni la trei ani. In privinta incompatibilitatilor, proiectul obliga parlamentarii sa nu detina in acelasi timp functia de avocat, executor judecatoresc, notar public, director de banca sau de societate de asigurari.

Salariile inspectorilor financiari

Salariile de baza ale inspectorilor financiari din cadrul Directiei Nationale de Integritate vor fi cuprinse intre 9,3 milioane de lei vechi si 36,7 milioane lei. Cel mai mic salariu il va avea un debutant. Un inspector asistent va castiga 21,6 milioane lei. Urmatorul in grad este inspectorul principal care va fi platit cu 33 milioane lei, fiind urmat de inspectorul superior care va avea salariul de baza de 36,7 milioane lei. La aceste sume se adauga si sporurile.
Claudia Botezatu
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *