Stiri si noutati

Balkan Petroleum, Alfa Oil din Elvetia si Agentia de Stat din Rusia colaboreaza strans pentru preluarea RAFO

Claudia Botezatu

Intre companiile interesate sa preia actiunile statului de la RAFO Onesti pare sa existe o relatie destul de puternica. Pana in acest moment, si-au manifestat interesul trei companii: Balkan Petroleum (BkP) – care este inca actionar majoritar la Rafo – firma Alfa Oil din Elvetia si Agentia de Stat din Rusia. In urma cu doua zile, reprezentantii Balkan Petroleum au afirmat ca au fost contactati de o companie straina (n.n. Alfa Oil) care a cerut consultanta, asta in ciuda faptului ca cele doua firme sunt concurente. Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), oferta din partea firmei elvetiene a fost depusa de catre Marin Anton, reprezentant al BkP. Acesta recunoaste anumite legaturi cu firma elvetiana. "Ne-au consultat si in acest sens am facut un contract de confidentialitate.

Avem nevoie de confidentialitate. Exista posibilitatea ca si altii sa ne consulte", ne-a spus Marin Anton. Intalnirea a avut loc in urma cu trei saptamani, ceea ce ridica semne de intrebare avand in vedere ca pe 30 martie, AGA Rafo a decis conversia creantelor in actiuni. Marin Anton justifica acest lucru prin faptul ca "in mediul bussines era cunoscut de mult ca se intentioneaza aceasta conversie… si ei (n.n. Alfa Oil) vizau de multa vreme acest lucru chiar in ciuda scandalului din jurul Rafo". In ceea ce priveste depunerea ofertei din partea firmei elvetiene, Marin Anton sustine ca singurul lucru pe care l-a facut a fost sa-l informeze pe seful ANAF de existenta ei. De gandit mai da si faptul ca BkP ar fi dispusa sa-si vanda potentialului investitor actiunile cu care ar ramane in urma conversiei, adica 17%. "Daca mi-ar cere sa le vindem, as spune ca da", a precizat Anton. In ceea ce priveste Agentia de Stat din Rusia, Anton sustine ca exista o relatie comerciala. Insa, de la un timp lucrurile s-au schimbat. "Auzind ca sunt actiuni si ca rafinaria poate produce si face profit operational, se arata interesati". Si acestia stiau de multa vreme ca se intentioneaza conversia creantelor in actiuni. Toate acestea arata ca intre cele trei companii exista o colaborare si nu o relatie de concurenta.

De altfel, BkP nici nu pare a lupta cu indarjire pentru preluarea actiunilor, ci mai degraba da impresia ca lasa loc celorlalte doua firme. Anton recunoaste ca nu are o oferta pregatita. "Daca ni s-ar cere sa venim la negocieri, ne-am gandi imediat la o oferta".

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului informeaza ca in acest moment nu exista oferte reale, ci doar simple declaratii de intentii. "Conducerea AVAS va lua in considerare orice oferta serioasa, reala si concreta care va propune stingerea prin plata a creantei AVAS", a mai precizat autoritatea.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *