Stiri si noutati

Banca Mondiala se ofera sa acopere o parte a costurilor pentru pensiile private

Costurile tranzitiei de la sistemul public de pensii la fondurile de pensii administrate privat ar putea fi acoperite partial de Banca Mondiala (BM), daca Executivul va solicita acordarea unor imprumuturi, a declarat Richard Florescu, director de operatiuni in cadrul Misiunii BM la Bucuresti, citat de Mediafax. "Daca vom avea de-a face cu o solicitare a Guvernului, vom putea discuta imprumuturi care sa sustina partial costurile tranzitiei de la pilonul public la fondurile obligatorii de pensii administrate privat", a explicat Florescu. In opinia reprezentantului BM, alegerea autoritatilor romane de a introduce pentru inceput pensiile ocupationale si in etapa urmatoare pensiile private denota o atitudine prudenta.

"Nu avem o prejudecata si este chiar o hotarare politica. S-ar putea ca strategia prudenta a Guvernului sa dea roade", a afirmat Florescu. Potrivit ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei (MSSF), Elena Dumitru, sumele care nu vor mai intra in sistemul public de pensii, in primul an de aplicare a pensiilor private, nu vor depasi suma de 24 milioane de dolari. Proiectul de lege prevede alocarea pentru schemele private a 2% din salariul angajatului, prin scaderea de la contributia publica, urmand ca in termen de zece ani ponderea sa creasca pana la 8%. In schemele de pensii private vor fi inclusi doar angajatii cu varsta sub 35 ani. Salariatii care nu indeplinesc aceasta conditie vor putea opta doar pentru pensiile private facultative, urmand sa plateasca in continuare intreaga contributie pentru sistemul public de pensii. Presedintele ING Nederlanden, Violeta Ciurel, spune ca, in aceste conditii, numarul celor cuprinsi in schemele obligatorii private de pensii nu va depasi jumatate de milion de angajati.

O situatie similara privind numarul de participanti va exista si in cadrul pensiilor ocupationale.

Ministrul muncii se asteapta ca proiectul de lege privind pensiile ocupationale sa fie aprobat de Parlament pana la sfarsitul lunii iunie. Ea a adaugat ca va propune comisiilor parlamentare sa reduca de la un an la sase luni termenul care va curge de la intrarea in vigoare a legii si pana la aplicarea noilor prevederi.

Infiintarea unei scheme ocupationale este conditionata de minimum 100 de membri. Nu pot participa la schemele ocupationale angajatii societatilor de stat si ai firmelor cu datorii la buget sau la furnizorii de utilitati. Proiectul de lege stabileste un plafon de 200 de euro pentru salariati si 200 de euro pentru angajatori pentru sumele ce pot fi deduse din impozitul anual.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *