Stiri si noutati

Banca Nationala da un semnal puternic pentru reducerea dobanzilor bancare

Consuela Stegarescu

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, ieri, o serie de reduceri la dobanzile practicate, care vor impulsiona bancile comerciale sa reduca dobanzile la depozitele si imprumuturile in lei. In primul rand, dobanda de interventie a fost micsorata de la 17% la 16,5%, in urma scaderii ratei inflatiei. "Astfel, in ultimele 12 luni, rata dobanzii de interventie s-a redus cu 4,75 puncte procentuale, fata de o scadere cu 4,80 puncte procentuale a ratei inflatiei", se arata intr-un comunicat al BNR.

Totodata, dobanda la creditele lombard acordate bancilor a fost micsorata cu 5 puncte, de la 30% la 25%, iar dobanzile pentru rezervele minime obligatorii constituite la Banca Centrala au ajuns la 4%, fata de 6% pana in prezent, iar nivelul ratei dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve coboara de la 45% la 37%.

Dobanzi mai mici peste cateva saptamani

"De data aceasta, BNR da un semnal mult mai serios pe piata dobanzilor. Este un complex de reduceri, adica un semnal mult mai puternic pentru ca bancile comerciale sa ?umble? la dobanzi", ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si prim-vicepresedintele executiv de la Alpha Bank, Radu Gratian Ghetea. El apreciaza ca, in perioada urmatoare, bancile comerciale vor reduce dobanzile practicate "la depozite si in subsidiar la credite". Avand in vedere ca in perioada urmatoare va fi o afluenta de bani pe piata, deoarece Ministerul Finantelor nu va mai emite titluri de stat la scadente mici, populatia isi va depune banii la banci.

Presedintele ARB apreciaza ca, dupa cateva saptamani, dobanzile practicate de banci la depozite si credite vor scadea in medie cu un punct procentual. In cazul unor banci, dobanzile la credite ar putea scadea cu 0,5-2 puncte procentuale, iar cele la imprumuturi pana la 2-3 puncte procentuale. Unele banci au anticipat micscarea BNR si au anuntat, vineri, reducerea dobanzilor la credite cu 2-4 puncte procentuale.

BNR reface calculele

Ca efect al temperarii ritmului de crestere a preturilor de consum din ultimele doua luni, rata anuala a inflatiei a coborat in decembrie la nivelul de 9,3%, acesta incadrandu-se intr-o marja de variatie acceptabila fata de obiectivul asumat pentru anul 2004.

Pornind de la acest rezultat, proiectia pe termen scurt a ratei inflatiei a fost reconfigurata, ea ingloband si efectele modificarii unor ipoteze privind ajustarea preturilor administrate, evolutia cursului de schimb al leului si cresterea veniturilor disponibile ca urmare a modificarii cotelor de impozitare, se precizeaza in comunicatul BNR. Evolutiile din ultimele luni, ca si cele de perspectiva ale factorilor cererii agregate si ale elementelor de cost ale ofertei releva mentinerea riscurilor unor presiuni inflationiste, ceea ce determina pastrarea conduitei prudente a politicii monetare necesare atingerii obiectivelor de inflatie, se mai spune in acelasi comunicat.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *