Stiri si noutati

Bancile penalizeaza usturator clientii care nu achita la timp ratele la creditele de consum

Clientii bancilor care nu platesc la data prevazuta in contract ratele lunare la credite sunt ?taxati? cu dobanzi usturatoare. Penalitatile si modul de calculare a acestora difera de la o institutie bancara la alta, unele majorand dobanda aplicata la suma de rambursat, in timp ce altele aplica penalitati cu valori diferite la soldul ratei, respectiv la valoarea dobanzii datorate. Totodata, nu este exclus ca banca, la plata ratei neachitate la timp, sa perceapa si o taxa fixa, de exemplu 65.000 lei. Valoarea dobanzilor penalizatoare nu se incadreaza insa in categoria informatiilor pe care functionarii le furnizeaza cu usurinta. Clientii care cer astfel de informatii sunt sfatuiti sa studieze contractul deja incheiat cu banca, in timp ce potentialii clienti sunt asigurati ca in cazul in care platesc ratele la timp nu vor achita penalitati. Nu este exclus nici un raspuns de genul ?dobanzile penalizatoare se stabilesc in momentul in care se incheie contractul? in conditiile in care penalitatile nu au valori diferite in functie de client.

Penalitati de 10% la valoarea ratei

Cele mai mari dobanzi penalizatoare sunt percepute pentru intarzierea platii ratelor la creditele de consum. Bancile mari majoreaza in astfel de situatii dobanda cu 3 sau chiar 7 puncte procentuale, in timp ce institutiile mai mici aplica penalitati severe ce pot fi chiar de 10% pe zi in cazul imprumuturilor in lei. Mai mult, unele institutii bancare percep penalitati de 10% pentru creditul restant si de 30% la valoarea dobanzii care trebuia achiatta in respectiva luna.

Dobanzile penalizatoare la imprumuturile efectuate pentru achizitionarea unei locuinte au valori mai mici decat cele percepute in cazul creditelor pentru consum. Si la acest tip de imprumuturi, penalitatile aplicate de institutiile bancare cu cote de piata importante sunt mai putin usturatoare. La unele banci, dobanda creste cu un punct procentual daca intarzierea este de peste 10 zile, respectiv doua puncte procentuale dupa 20 de zile, in timp ce alte institutii majoreaza dobanda cu trei puncte procentuale pentru toata perioada dupa depasirea termenului limita la plata. Clientii bancilor mai mici care nu achita la timp rata la un credit mobiliar ?beneficiaza? de o majorare a dobanzii cu 5%. (C.S.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *