Stiri si noutati

Bancile pot furniza informatii secrete fara stiinta clientilor

Marius Guta

Banca Nationala a Romaniei a initiat un proiect de lege care va modifica fundamental activitatea bancara din Romania. O data adoptat, actul normativ va modifica si ponderea actionarilor semnificativi si va introduce conceptul de moneda electronica. O alta noutate se refera la reglementarea holding-ului financiar, notiune care, in momentul de fata, nu este prevazuta de nici o lege. In plus, au fost stabilite activitatile care nu pot fi desfasurate de banci si au fost introduse noi prevederi referitoare la situatiile in care pot fi oferite informatii despre operatiunile bancare. Un lucru inedit il reprezinta prevederea potrivit careia cel putin unul dintre conducatorii unei banci trebuie sa cunoasca limba romana.

"In cont propriu"

Modificarile propuse de BNR vizeaza Legea bancara nr. 58/1998. Astfel, la art. 1 se precizeaza ca activitatea bancara in Romania se desfasoara prin institutii de credit "autorizate in conditiile legii", spre deosebire de actualele prevederi, potrivit carora "activitatea bancara in Romania se desfasoara prin Banca Nationala si prin banci". Institutiile de credit reprezinta entitatile a caror activitate principala consta in atragerea de depozite sau alte fonduri rambursabile "de la public" si acordarea de credite in cont propriu. Institutiile de credit se pot constitui si functiona ca banci, organizatii cooperatiste de credit, institutii emitente de moneda electronica si case de economii pentru domeniul locativ.

In conditiile noilor prevederi, cota minima din capitalul social detinuta de actionarii semnificativi se dubleaza. Astfel, actionariatul semnificativ este definit ca persoana fizica, persoana juridica ori grupul de persoane fizice sau juridice "care actioneaza impreuna si care detin direct sau indirect o participatie de 10% sau mai mult din capitalul social al unei societati sau din drepturile de vot, ori o participatie care permite exercitarea unei influente semnificative asupra gestiunii si politicii de afaceri a acesteia".

Holding financiar si moneda electronica

Pentru prima data in legislatia romaneasca este definit in mod explicit holdingul financiar. Acesta reprezinta o institutie financiara, societate-mama, ale carei filiale sunt exclusiv sau in majoritate institutii de credit sau institutii financiare. Este definita, de asemenea, si moneda electronica. Aceasta este o valoare monetara, reprezentand o creanta asupra emitentului, care indeplineste cumulativ mai multe conditii: este stocat pe un dispozitiv electronic; este emis in schimbul primirii de fonduri a caror valoare nu poate fi mai mica decat valoarea monetara emisa; este acceptat ca mijloc de plata de alte entitati decat emitentul.

Limba romana, conditie de baza

Conducerea unei banci trebuie sa fie asigurata de cel putin doua persoane. Conducatorii bancii trebuie sa fie rezidenti in Romania, sa exercite exclusiv functia pentru care au fost numiti si cel putin unul dintre acestia sa cunoasca limba romana. Ei trebuie sa fie licentiati intr-unul dintre domeniile economic sau juridic si sa aiba o experienta de minimum sapte ani in domeniul financiar-bancar, care sa fie relevanta pentru activitatile ce vor fi desfasurate de banca. Sefii bancii sunt raspunzatori de calitatea, experienta si pregatirea profesionala a directorilor executivi si a celorlalti salariati ai bancii.

Secretul profesional, mai putin secretos

Modificarile Legii bancare prevad si situatiile in care secretul profesional poate fi incalcat – altele decat cele existente. Astfel, informatii de natura secretului profesional vor putea fi oferite la solicitarea mostenitorilor titularilor sau in cauze civile legate de partaj, executare silita sau faliment. De asemenea, "bancile vor furniza de indata" date referitoare la un cont bancar sau la o operatiune efectuata prin acesta, la cererea scrisa a autoritatilor. Cazurile in care acest lucru poate fi facut vizeaza investigarea terorismului, a traficului de droguri, de arme, a spalarii banilor, a faptelor de coruptie. O alta prevedere inedita este cea potrivit careia in cazul in care o banca va furniza informatii serviciilor secrete, clientii nu vor fi informati asupra datelor transmise.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *