Stiri si noutati

Bani grei pentru caldura de la iarna

Marius Guta

Credite de sute de milioane de dolari, garantate de Guvern

Guvernul a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, garantarea unor credite externe si interne pentru achizitionarea resurselor energetice – carbune, hidrocarburi si gaze naturale – necesare perioadei de iarna 2002-2003 in valoare de cateva sute de milioane de dolari. Astfel, pentru combustibilul necesar producerii energiei termice si electrice in cele 16 centrale desprinse din Termoelectrica si transferate in subordinea autoritatilor locale, Ministerul Finantelor va garanta in totalitate un credit in limita sumei de 120 milioane dolari. Contractarea creditelor si a importurilor de combustibili se va face cu aprobarea Ministerului Administratiei Publice.

Rambursarea, din resurse proprii

Rambursarea creditelor si plata dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente acestora se va efectua din resursele financiare proprii ale agentilor economici, utilizatori ai creditelor.

Executivul a aprobat si contractarea de catre Termoelectrica a unor credite externe pentru completarea resurselor energetice din import – pacura si gaze naturale – necesare pentru perioada de iarna 2002-2003. Ministerul Finantelor Publice va garanta in totalitate aceste credite externe, in limita sumei de 200 milioane dolari. Valoarea totala a necesarului de combustibil achizitionat de catre Termoelectrica, pentru perioada iunie 2002-martie 2003, este de 810 milioane dolari, finantarea urmand sa fie asigurata in proportie de aproaximativ 75% din surse interne, prin incasarile obtinute din vanzarea energiei electrice si termice si din credite externe cu garantie guvernamentala. Rambursarea creditelor externe si plata dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente va fi efectuata de catre Termoelectrica.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *