Stiri si noutati

BCR intermediaza o emisiune de obligatiuni municipale

Grupul BCR – prin intermediul BCR Securities in calitate de Intermediar si Banca Comerciala Romana in calitate de Grup de vanzare -, a lansat, marti, o emisiune de obligatiuni in serie a municipiului Alba-Iulia, acesta fiind in valoare de 24,5 milioane RON (245 miliarde de lei vechi) si cu cea mai mare scadenta – 20 de ani – inregistrata in Romania dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Vicepresedintele executiv al BCR, Dan Bunea, a precizat este vorba de cel mai mare imprumut obligatar, cu cea mai mare scadenta, 20 de ani, reprezentand o premiera pentru Romania.

Valoarea primei serii de obligatiuni este de 8 milioane lei noi (80 miliarde lei vechi), iar perioada de derulare a ofertei publice este 20 septembrie – 26 septembrie 2005. Ulterior acestei emisiuni ii vor urma alte doua serii, in anul 2006, a caror valoare va merge pana la convergenta sumei de 245 miliarde de lei.

Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 100 de lei noi (un milion lei vechi), fiind emise un numar de 80.000 de obligatiuni.

Rata dobanzii este variabila recalculata semestrial, iar pentru prima perioada aceasta este de 9,50 la suta/an.

"Grupul BCR este, la scara nationala, cel mai important partener financiar al comunitatilor locale in procesul de dezvoltare economico-sociala al acestora. Argumentele se regasesc in politica sustinuta de finantare a segmentelor strategice de clientela ale bancii: IMM-uri, corporatii, populatie si, nu in ultimul rand, consiliile locale – prin creditare sau de pe piata de capital – ca si in sustinerea unor proiecte importante in domeniul social-cultural", a precizat Dan Bunea.

Obligatiunile Alba-Iulia pot fi achizitionate de la sediul din Bucuresti al BCR Securities, de la Sucursalele Judetene ale BCR din Alba-Iulia, Cluj, Timis, Bihor, Bacau, Iasi, Constanta, Prahova, Dolj, de la Sucursalele de Sector ale BCR din Bucuresti, precum si de la Sucursalele BCR Izvor, Unirea, Universitate si Lipscani.

"De la initierea in 2001, cu VMB Partners in prim-plan, a acestui instrument de finantare tot mai multe autoritati locale apeleaza la obligatiuni. Acestea aleg varianta finantarii dezvoltarii prin obligatiuni datorita flexibilitatii structurii acestora si costului mai redus al capitalului atras. Am contribuit la dezvoltarea si maturizarea acestei piete incepand cu volume mici si maturitati scazute si asistam astazi la lansarea primei serii a unei emisiuni de obligatiuni in lei pe 20 ani in valoare totala de circa 7 milioane de euro", a declarat Marius Bostan, senior partner al VMB Partners SA, consultant financiar al emisiunii de obligatiuni Alba-Iulia.

Fondurile rezultate ca urmare a emisiunii de obligatiuni vor fi utilizate pentru un numar de 13 proiecte de investitii care vizeaza extinderea retelei de canalizare si apa, reabilitarea unor strazi, a unor institutii de invatamant, a unor locuinte, precum si realizarea unei piete agroalimentare.

"Suntem deja la a treia emisiune si datorita managementului bun al emisiunilor precedente si platilor conform calendarului, am reusit sa obtinem o oferta foarte buna atat in termeni de maturitate cat si de cost. Structura de 20 de ani asigura functionarea principiului echitatii in administratia locala cei care beneficiaza de pe urma unei investitii trebuie sa-i suporte si costurile". In plus se ofera cetatenilor municipiului posibilitatea de a investi in aceste titluri, sa obtina un castig prin acest plasament cu care finanteaza dezvoltarea comunitatii din care fac parte", a declarat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

Grupul Banca Comerciala Romana este liderul de necontestat pe piata obligatiunilor municipale, cu un total al emisiunilor intermediate de peste 80 milioane lei noi (800 miliarde de lei vechi).

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *