Stiri si noutati

BCR vrea sa-si creasca profitul si indicatorii de performanta in 2004

Profitul net al Bancii Comerciale Romane (BCR) s-a ridicat, anul trecut, la 153 milioane de dolari, potrivit standardelor romanesti de contabilitate, rezultat cu 6,7% mai mic decat cel obtinut in anul precedent, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat la sfarsitul saptamanii trecute de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA). Suma dividendelor aferente anului 2003 care vor fi distribuite actionarilor bancii este de 1.700 miliarde lei, adica 55% din profitul de repartizat.

O noua structura de conducere

Atributiile fostului Consiliu de Administratie al BCR au fost preluate de Consiliul de Supraveghere (CS), care va supraveghea, administra si coordona activitatea bancii. Consiliul este format din sapte membri, dintre care cinci propusi de APAPS, iar doi propusi de reprezentantii celor cinci Societati de Investitii Financiare. Mandatul administratorilor se intinde pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea de a fi alesi ulterior pe inca trei ani. Presedintele CS este Florin Georgescu. Ceilalti membri ai CS sunt Ionel Desmireanu, Josef Birtalan, Marioara Mema si Teodor Mihaescu. CS va urmari implementarea planului de structurare a institutiei, a tintelor financiare si a procedurilor de mediu, va aproba politicile de creditare, lichiditate, trezorerie si management al riscurilor, va aproba investitiile de capital in societati comerciale, financiare si bancare si instrainarea de astfel de participatii, cu valori cuprinse intre 5%-15%, inclusiv din fondurile proprii ale bancii. Tot acest Consiliu va aproba planurile si programele care stau la baza bugetului de venituri si cheltuieli, achizitionarea sau instrainarea mijloacelor fixe a caror valoare depaseste 10% din fondurile proprii ale bancii si alte decizii. Totodata, actionarii au aprobat si infiintarea unui Comitet executiv (CE), care va fi compus din Nicolae Danila, presedinte executiv, impreuna cu cinci vicepresedinti executivi: Ilie Mihai, Natalita Hurduc, Jean Antonie, Petre Preda, Danut Bunea. Presedintele executiv si vicepresedintii sunt autorizati sa conduca activitatea curenta a bancii. Sub supravegherea si indrumarea CS, presedintele executiv va fi responsabil de conducerea executiva a bancii, va controla afacerile si operatiunile institutiei, avand toate atributiile care sunt necesare pentru aducerea la indeplinire a acestor responsabilitati.

Separarea conducerii executive de cea administrativa a fost una dintre solicitarile formulate de noii actionari, BERD si IFC. De altfel, modificarile din statutul bancii si reorganizarea conducerii erau printre ultimele conditii ramase de indeplinit pentru ca BERD si IFC sa vireze suma de 222 milioane de dolari in contul pachetului de actiuni preluat reprezentand 25% din capital.

Obiective ambitioase pentru 2004

In anul 2004 dorim sa realizam tinte financiare superioare celor din 2003, iar un aport important pentru indeplinirea acestora il vor avea BERD si IFC, a afirmat presedintele executiv al bancii. Astfel, se doreste cresterea bilantului cu 8,06% in termeni reali fata de anul precedent, majorarea profitului net la 150 milioane euro in sistem IAS, respectiv imbunatatirea principalilor indicatori de eficienta, adica ROA – 3,0%, ROE – 16,4% si 57% raportul dintre costuri si venituri.

De asemenea, strategia BCR vizeaza cresterea valorii bancii pentru actionari, cresterea satisfactiei clientilor, consolidarea bazei de capital, o guvernanta corporatista eficienta si, nu in ultimul rand, reducerea profitului de risc. Oficialii BCR sunt optimisti in atingerea acestor rezultate, un argument fiind cifrele obtinute in primul trimestru al acestui an. La sfarsitul lunii martie, bilantul BCR a crescut cu 4,1% in termeni reali fata de finele anului precedent, ajungand la 189.488 miliarde lei, iar profitul net a crescut cu 45,3% comparativ cu aceeasi perioada din 2003.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *