Stiri si noutati

Beijing-ul considera ca restrictiile impuse de SUA textilelor din China violeaza acordurile OMC

Ministerul chinez al Comertului (MOFCOM) a criticat dur noile restrictii impuse de Statele Unite ale Americii textilelor din China, care au fost anuntate vineri, si a precizat ca acestea ”reprezinta o violare a acordurilor Organizatiei Mondiale a Comertului”, informeaza agentia EFE.

Decizia SUA dauneaza ”intereselor legitime ale afacerilor chineze si afecteaza grav increderea in piata mondiala a intreprinzatorilor si cetatenilor chinezi”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de purtatorul de cuvant al Ministerului Comertului, Chong Quan.

Sursa citata a adaugat ca masurile Washington-ului "creeaza un precedent” si se bazeaza pe date incorecte, adunate intr-un timp destul de scurt, motiv pentru care a cerut SUA sa renunte la aceste masuri ”pentru a nu face sa sufere comertul bilateral".

De asemnea, a precizat ca Republica Populara China isi rezerva dreptul ”de a actiona in viitor, in cadrul OMC", facand referire la posibilele masuri protectioniste impotriva SUA.

China raspunde in acest fel anuntului secretarului american pentru comert, Carlos Gutierrez, care a anuntat vineri revenirea la cotele de import pentru trei categorii de textile chinezesti (camasi si pantaloni din bumbac si haine de interior din bumbac si fibre sintetice).

Chong a dat asigurari ca nici unul dintre aceste produse nu a ”tulburat piata” SUA, motiv invocat de Washington pentru reimpunerea cotelor de import.

Potrivit SUA, la aceste produse s-a inregistrat o crestere spectaculoasa a importurilor, de 1.500 la suta in cazul pantalonilor din bumbac, de 1.350 in cel al camasilor si de 366 la suta pentru imbracamintea de interior.

Desi OMC a ”ordonat” pe 1 ianuarie ridicarea, la nivel mondial, a tuturor cotelor pentru importurile de textile, admite revenirea la masuri protectioniste daca se produc cresteri mai mari de sapte la suta la intrarea acestor produse dintr-o tara in alta.

Potrivit MOFCOM, China si SUA au cazut de acord ca majorarea anuala a exporturilor de textile chinezesti afectate de aceste masuri sa nu depaseasca nivelul de 7,5 la suta.

"Decizia americana contravine acordurilor OMC, se indeparteaza de spiritul de liber schimb si impiedica indeplinirea conditiilor articolului 242 din documentele privind accesul Chinei in OMC", a explicat oficialul chinez.

Masurile SUA si reactia Chinei vor servi drept ” barometru” Uniunii Europene, deoarece si Bruxelles-ul studiaza posibilitatea impunerii de masuri de protectie a pietei sale interne, in conditiile in care unele tari membre se plang de o ”invazie” a textilelor chinezesti.

China a stabilit deja cote pentru exporturile de textile, la inceputul anului, cedand presiunilor Washington-ului si Bruxelles-ului, dar acestea nu sunt suficiente in opinia producatorilor europeni si nord americani.

SUA, argumenteaza, totodata, ca masiva prezenta a textilelor si a altor produse chinezesti pe pietele occidentale se datoreaza si pretului scazut al yuanului, pe care China l-a mentinut aproape stabil in raport cu dolarul, motiv pentru care Washington-ul cere o reevaluare urgenta a monedei nationale a Chinei.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *