Stiri si noutati

Beneficiarii imprumuturilor Sapard vor putea garanta cofinantarea cu activele achizitionate prin proiectele finantate

Beneficiarii de imprumuturi Sapard, in cadrul unora dintre masurile acreditate de catre Comisia Europeana, pot garanta creditele luate de la banci pentru confinantarea imprumuturilor cu activele achizitionate prin proiectele finantate, potrivit unei Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern in sedinta din 11 august.

Ordonanta privind accelerarea absorbtiei fondurilor Sapard prin garantarea creditelor de confinantare cu activele achizitionate proiectelor Sapard se refera la masurile acreditate 1.1 "Imbunatatirea marketingului si prelucrarii produselor agricole si piscicole", 3.1 "Investitii in exploatatiile agricole", 3.4 "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice pentru generarea de activitati multiple si venituri alternative" precum si la 3.5 "Silvicultura", pentru care se astepta acreditarea in aceasta toamna.

Guvernul a decis acordarea de facilitati de garantare pentru beneficiarii de proiecte SAPARD cu scopul de a accelera absorbtia fondurilor alocate prin acest proiect. 

 In cazul in care beneficiarii nu-si indeplinesc obligatiile de rambursare a creditelor, acestea vor fi intr-o prima faza achitate din bugetul Ministerului Finantelor Publice (MFP) de la pozitia "Transferuri aferente Fondului National de Preaderare", urmand sa fie ulterior transferate Agentiei Sapard in vederea achitarii obligatiilor de plata, conform contractelor incheiate pentru realizarea masurilor cuprinse in Programul Sapard.

 In cazul in care beneficiarii proiectelor Sapard nu indeplinesc in continuare conditiile prevazute in Acordul Multianual de Finantare, MFP are dreptul sa declare scadente si sa obtina plata imediata a tuturor sumelor datorate si nerambursate, inclusiv a accesoriilor acestora. Recuperarea de la beneficiari a sumelor rezultate din aceste debite se face potrivit procedurii reglementate de legislatia in vigoare.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *