Stiri si noutati

Benzina va fi mai scumpa cu circa 2.400 lei/litru

Carmen Neacsu

De la 1 mai, accizele la carburantii auto vor creste cu 10 procente

Cadrul legal al acestei majorari este asigurat de OG nr. 3/2003, care stabileste termene de la care accizele se pot majora, respectiv de la 1 mai sau 1 iulie a.c, in functie de incasarile bugetare estimate. Numai ca Finantele sunt sceptice in ceea ce priveste realizarea graficului la incasarile din accize, surse autorizate din MF recunoscand ca "gradul de incasare la zi nu este prea bun". Ca urmare, consumatorii de rand vor cotiza suplimentar pentru restantele la plata ale companiilor care s-au angajat sa respecte graficele convenite cu Finantele, poate si de teama amenzilor cuprinse intre 500 si 800 milioane de lei, prevazute de lege.

Aceleasi surse ne-au mai informat ca "numai o minune ar putea face ca restantele acumulate la incasarile din accize inca din luna martie sa fie recuperate in aceasta luna" si ca este foarte posibil ca majorarea acestui impozit sa se produca de la 1 mai.

Actul normativ prevede ca firmele producatoare sau importatoare de carburanti trebuie sa depuna, lunar, la MFP o declaratie privind cantitatile estimate a fi livrate. Pe baza acestor declaratii, producatorii si reprezentantii ministerului stabilesc un grafic lunar de plata.

Accizele se… integreaza mai devreme in UE

Executivul a decis, in ianuarie a.c., sa introduca in acciza taxa de drum colectata din pretul carburantilor auto. Atunci, nivelul accizei era de 319,6 euro pe tona la benzina cu plumb, 262 euro pe tona la benzina fara plumb si 115 euro pe tona la motorina. Valoarea taxei de drum era de 125 de euro pe tona in cazul benzinei si 110 euro pe tona in cazul motorinei.

Teoretic, nivelul accizei ar fi trebuit majorat cu valoarea intreaga a taxei de drum, pana la 444 euro pe tona in cazul benzinei cu plumb, 387 euro pentru benzina fara plumb si 225 euro pentru motorina. Executivul a decis sa limiteze cresterea accizelor si o valoare de 40 de euro/tona nu a fost inclusa in pretul de vanzare a carburantilor.

OG nr. 3/2003 a intrat in vigoare la data de 22 ianuarie a acestui an, data de la care nivelul accizei a crescut cu 85 euro/tona in cazul benzinei, la 404 euro pentru benzina cu plumb si 347 euro pentru benzina fara plumb. La motorina, acciza a fost majorata la 187 euro pe tona si urmeaza sa creasca la 221 euro pe tona de la 1 iulie. Regimul accizelor pentru benzina se aplica si in cazul petrolului turboreactor si al hidrocarburilor ciclice, cum ar fi benzen, toluen si xilen. Acciza pentru gaz petrolier lichefiat ramane constanta, la 100 euro/tona.

20% din accizele incasate la bugetul de stat se utilizeaza pentru acoperirea cheltuielilor cu drumurile publice, suma care se imparte intre consiliile locale (35%)si Ministerul Transporturilor (65%) pentru reabilitarea drumurilor nationale. Majorarea accizelor pana la nivelul din Uniunea Europeana este unul din angajamentele asumate de Guvern fata de UE.

Majorari in lant

Daca accizele la carburanti se vor majora cu 40 euro pe tona, pe cale de consecinta, benzina si motorina se vor scumpi cu 10%, respectiv cu 2.300 – 2.400 lei/litru. Aceasta noua majorare vine dupa ce, cu doar cateva zile in urma, Petrom a decis scumpirea cu 350-400 lei/litru a preturilor la benzine, respectiv cu 200 lei/litru la cele doua tipuri de motorina comercializate in Romania. Eventuala majorare a nivelului accizelor la carburanti de la 1 mai 2003 va reprezenta cea mai la indemana oportunitate pentru comercianti sa scumpeasca preturile tuturor marfurilor alimentare si nealimentare. Mentionam ca, in Occident, tarifele de transport cu mijloace rutiere sunt de circa 1,5 euro/tona/km si se aplica la pretul de achizitie al marfii. In Romania e mai "simplu": scumpirea cu 10% a carburantilor atrage imediat dupa sine majorarea cu 10% a tuturor preturilor. (A. Dobre)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *