Stiri si noutati

BERD, posibil actionar la Petrom prin conversia in actiuni a unui imprumut

Ilinca Teodoriu, Stefan Etves

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a stabilit, printr-un proiect de lege, strategia de privatizare a tuturor societatilor comerciale la care detine capital majoritar. Daca in privinta celor mai importante dintre acestea – SNP Petrom, Distrigaz Sud si Nord si Electrica – strategia MEC nu aduce noutati, actul normativ stabileste conditiile generale pentru trecerea in proprietate privata a opt societati nationale, sapte companii nationale, 38 de societati comerciale, doua regii autonome, sapte institute de cercetare si 64 de societati comerciale la care actionarii majoritari sunt intreprinderi din subordinea ministerului.

Pentru a putea privatiza societatile comerciale din domeniul utilitatilor, MEC va putea majora capitalul social cu acordarea unui drept de optiune la cumpararea unor pachete de actiuni. De asemenea, ministerul va putea constitui societati comerciale cu capital mixt prin societatile gestionate sau poate vinde activele din patrimoniul societatilor comerciale de interes strategic. Potrivit actului normativ, dat fiind esecul inregistrat in tentativele anterioare de privatizare, in functie de dimensiunea societatii comerciale, pachetul de actiuni oferit la privatizare sau obiectul de activitate, MEC poate stabili in grila de punctaj a ofertelor finale o pondere mai mare a componentei tehnice fata de cea financiara.

Evaluarea societatilor, prin piata de capital

In evaluarea societatilor, MEC va putea utiliza piata de capital, precum si auditori independenti ai raportului de evaluare sau de pe piata de capital, rezultatele obtinute urmand sa fie utilizate pentru stabilirea pretului de oferta. Pentru toate contractele se va asigura consolidarea pretului in conditiile inflatiei si devalorizarii leului. Dobanda se va calcula la intreaga rata de la data semnarii contractului pana la data scadentei. Accesul direct la informatiile economice, financiare, tehnice, juridice sau patrimoniale ale unitatilor se va face pe baza achitarii in avans a unei taxe de acces. In ceea ce priveste garantiile acordate cumparatorului in privinta situatiei economice a societatilor, acestea vor fi acordate in baza declaratiei pe propria raspundere a membrilor Consiliilor de Administratie, a administratorului unic sau a cenzorilor. Actul normativ introduce si posibilitatea esalonarii pe cinci ani a dividendelor si accesoriilor datorate MEC de societatile din portofoliul sau.

BERD, investitor la Petrom

Actul normativ reaminteste obligativitatea autoritatilor de a privatiza anul acesta societatile cuprinse in Programul PSAL II, respectiv Petrom, Electrica Banat, Electrica Oltenia si Distrigaz Nord si Sud. Potrivit MEC, privatizarea Petrom se va realiza prin vanzarea a 33% din capitalul social existent, in paralel cu majorarea concomitenta a capitalului social si plata catre investitorul strategic pentru un numar de actiuni nou-emise care sa permita acestuia sa detina 51% din capitalul social majorat. Strategia de privatizare prevede ca la momentul incheierii tranzactiei, prin majorarea capitalului social pana la o cota de 5%, BERD va putea participa ca investitor financiar prin conversia imprumutului acordat SNP Petrom in anul 2002. Tot pana la sfarsitul acestui an, autoritatile vor finaliza si privatizarile Electrica Banat si Dobrogea, ambele procese realizandu-se prin vanzarea a 51% din actiunile societatii. La fel se va proceda si in cazul privatizarii celor doua societati de distributie a gazelor naturale, Distrigaz Nord si Sud. In plus, MEC va oferi pe bursa pachete de actiuni minoritare ale societatilor Transelectrica, Electrica Transilvania Nord, Electrica Muntenia Nord, Romgaz si Transgaz.

Romarm si Plafar, privatizate in 2004

Anul 2004 reprezinta si continuarea privatizarii SC Plafar Bucuresti. Potrivit strategiei, se va mentine obiectul de activitate al societatii si se vor pastra in functiune capacitatile de productie, in paralel cu atragerea investitiilor necesare dezvoltarii acestei societati. Tot anul acesta, Compania Nationala Romarm va trece printr-un proces de reorganizare, restructurare si privatizare. Astfel, reorganizarea Romarm se va realiza prin divizarea sectorului de productie de aparare de productia civila, infiintarea de noi societati comerciale, precum si prin transferul cu titlu gratuit al activelor cu caracter social sau infiintarea de parcuri industriale.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *