Pentru ca Legea 64/1995 privind organizarea si lichidarea societatilor comerciale favorizeaza marii datornici, autoritatile vor adopta un act normativ prin care aceste proceduri vor fi simplificate. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Justitiei (MJ), Cristina Tarcea, proiectul urmareste reducerea termenelor procedurale si crearea unui echilibru intre procedura de lichidare si cea de reorganizare. "In discutie intra si reducerea cautiunii pe care trebuie sa o depuna un creditor atunci cand solicita falimentul unui debitor si care poate urca pana la 30% din valoarea creantei", a adaugat oficialul MJ, in cadrul seminarului "Insolventa, o problema globala", organizat de "Piata Financiara".
O alta prevedere ce va fi introdusa prin noul act normativ este posibilitatea intrarii direct in faliment pentru datornicii a caror situatie nu mai permite reorganizarea. Aceasta masura va fi aplicata si in cazul in care se constata ca averea debitorului include bunuri insuficiente pentru acoperirea datoriilor. Proiectul contine si unele reglementari privind degrevarea judecatorului sindic de atributii administrative si manageriale.
"Ne confruntam cu un blocaj de creante"
Participant la eveniment, Ionel Blanculescu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), a apreciat ca modificarile aduse Legii 64 vor imbunatati mediul de afaceri. "In prezent ne confruntam cu un blocaj de creante si ne luptam sa ne deblocam. Noile proceduri, pe langa faptul ca sunt in acord cu cele ale UE, reprezinta o forma de insanatosire a economiei romanesti. In urma unui diagnostic-analiza asupra societatilor, exista doua variante: reorganizarea judiciara – respectiv supravietuirea – sau eliminarea", a declarat Blanculescu. In opinia sa, cel mai important factor este schimbarea mentalitatii celor care actioneaza pe piata. " Foarte multi nici nu stiu cu exactitate ce este procedura de faliment. Trebuie privita ca o operatie si ca o metoda care sa localizeze disfunctiile din economia romaneasca", a precizat Blanculescu.
In prezent, AVAB gestioneaza circa 1.200 de cazuri care cad sub incidenta Legii 64, din care 1.050 de falimente, peste 60 de reorganizari, 62 de proceduri fiind inchise. "Autoritatea a avut venituri totale de 325 milioane USD, o cota de 15% din acestea provenind din lichidari. Veniturile provenite din lichidare au fost obtinute ca efect a unei legi speciale pentru recuperarea datoriilor de catre AVAB", a conchis Ionel Blanculescu.
Have something to add? Share it in the comments.