Rezervele BNR au crescut, in luna aprilie, cu 335,1 milioane de euro, pana la 12,9 miliarde de euro, pe fondul unor intrari care au depasit un miliard de euro, contrabalansate in mare masura de iesiri de valuta in suma de 745,6 milioane euro, potrivit datelor furnizate, ieri, de banca centrala.
Incepand cu luna februarie, o data cu primele interventii mai consistente in piata valutara, BNR a renuntat la publicarea defalcata a intrarilor la rezervele valutare, date anuntate fara intrerupere in ultimii cinci ani.
Potrivit dealerilor, BNR a fost aproape nelipsita din piata interbancara in luna aprilie prin cumpari de valuta care au sustinut cursul de schimb peste nivelul de 36.000 lei/euro. Intre cursul maxim comunicat de BNR in aprilie si cel minim, diferenta nu este decat de 504 lei. Mai mult, banii trimisi de romanii care lucreaza peste granite cu prilejul sarbatorilor pascale nu au avut nici o influenta asupra cursului de schimb, spre deosebire de anii anteriori.
Cel mai probabil, majoritatea intrarilor din suma de 1,08 miliarde de euro au fost cumparari ale BNR din piata valutara.
Rezerva de aur s-a mentinut la 105 tone, iar in conditiile evolutiei preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,128 miliarde euro. Rezervele internationale ale BNR (valute plus aur) se situeaza la peste 14,02 miliarde de euro.
Pana la sfarsitul acestui an, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 1,11 miliarde de euro. (M.D.)
Have something to add? Share it in the comments.