Cooperativele de credit au primit un "termen de gratie" de trei luni pentru obtinerea autorizatiei
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a acordat o noua pasuire organizatiilor cooperatiste de credit, asa-numitele banci populare, pentru depunerea cererilor de autorizare in vedere primirii autorizatiei de functionare. Decizia BNR i-a luat prin surprindere pe analistii pietei bancare, in contextul in care bancile populare au avut la dispozitie 18 luni pentru a-si rezolva problemele. Mai mult, aceasta masura este de natura sa nasca suspiciuni si pentru ca vine in contradictie chiar cu o decizie a BNR, data pe 23 mai a.c., care preciza ca bancile populare care nu au indeplinit conditiile de autorizare trebuie sa fie lichidate. "Resuscitarea" bancilor populare este cu atat mai surprinzatoare, cu cat valoarea pagubelor produse de acestea populatiei sunt de ordinul miilor de miliarde de lei.
Trei luni, termen de gratie
Potrivit "Normelor BNR nr.15/2002", organizatiile cooperatiste de credit pentru care Banca Nationala a respins cererile de autorizare pot intocmi, in termen de trei luni, o noua cerere de autorizare, in cazul in care toate deficientele care au stat la baza respingerii au fost remediate. Organizatia cooperatista respinsa poate depune o noua cerere de autorizare doar o singura data. Cererea va fi insotita de toata documentatia necesara pentru autorizarea casei centrale si a cooperativelor de credit anexate la aceasta, mai putin acele documente corect intocmite, care se gasesc in evidentele BNR. Banca Nationala se va pronunta asupra unei noi cereri de autorizare in maximum patru luni de la data depunerii. Pe langa documentatia mentionata, cooperativele de credit trebuie sa prezinte si situatia patrimoniului, pe baza datelor existente la data autentificarii actului constitutiv.
250 de miliarde, capital minim
Retele cooperatiste de credit care vor primi de la BNR autorizatia de functionare nu vor avea, totusi, viata usoara. Potrivit unei decizii a BNR, acestea vor fi nevoite sa-si majoreze capitalul agregat, pana la 30 mai 2004, la un nivel de minimum 250 miliarde de lei. De asemenea, in aceasta perioada de tranzitie, capitalul agregat al retelelor cooperatiste de credit si fondurile proprii aferente trebuie sa fie de cel putin 150 miliarde de lei.
Capitalul unei case centrale cuprinde partile sociale subscrise si varsate de cooperativele de credit afiliate, primele de fuziune si divizare integral incasate, fondurile de rezerva, fondurile pentru cresterea surselor proprii de finantare, rezervele constituite din primele de fuziune si divizare, pecum si cele din repartizarea profitului, rezervele statutare, rezultatul reportat privind profitul nerepartizat si profitul net al exercitiului financiar curent.
"Gaura" de mii de miliarde
In urma celor aproape 1.000 de banci populare ramane o "gaura" estimata la cateva mii de miliarde de lei. Din pacate, nu exista o evidenta exacta a pagubelor produse de toate aceste cooperative de credit, deoarece pentru fiecare in parte exista un lichidator. Cele mai notorii cazuri sunt cele ale Bancii Populare Romane si ale Bancii Albina, Bancii Minerva si Furnica. In cazul BPR este vorba despre un furt de 631,5 miliarde de lei, iar cazul Albina, de 361 miliarde de lei.
Bunavointa aratata de BNR fata de cooperativele de credit, prin prelungirea termenului de depunere a cererilor de autorizare, a fost justificata de catre purtatorul de cuvant al institutiei, Mugur Stet, prin complexitatea acestei actiuni. Acesta ne-a declarat ca "e nevoie de o analiza sistematica a fiecarui caz in parte, iar acest lucru este destul de complex. BNR doreste sa creeze un sistem viabil, astfel ca procesul de autorizare trebuie desfasurat cu foarte mare atentie". Mugur Stet a infirmat speculatiile privind anumite interese in luarea acestei decizii. "Noi nu urmarim nici interesul clientilor, nici interesul administratorilor, ci doar ca sistemul pe care il vom crea sa fie unul functional", a mai spus Stet.
O singura autorizatie de functionare
BNR a aprobat, la sfarsitul lunii mai, continuarea procesului de constituire sau reorganizare a patru retele cooperatiste de credit si a respins cererile catorva zeci de organizatii care doreau sa se asocieze in conditiile prevazute de lege. La aceeasi data, BNR preciza ca "organizatiile cooperatiste de credit care nu au depus documentatia necesara pentru cea de a doua etapa de autorizare vor trebui sa se dizolve si sa intre in lichidare".
Pana in prezent, BNR a acordat autorizatia de functionare doar pentru Creditcoop, restul cererilor fiind, inca, in stadiul de analiza.
Have something to add? Share it in the comments.