Stiri si noutati

BNR vrea sa curete sistemul bancar de "actionarii exotici"

Marius Guta

O recenta lege, care intra in vigoare la sfarsitul acestei saptamani, a produs frisoane in sistemul bancar autohton. Principalul motiv este acela ca noul act normativ conditioneaza acordarea autorizatiei de functionare de calitatea si moralitatea actionarilor. Este vorba, in primul rand, de "actionarii exotici", proveniti din insule tropicale, sau din tari in care acumularea "capitalului de lucru" este banuita a avea stransa legatura cu activitatea infractionala. Bancile vizate in mod direct de aceste noi prevederi sunt Libra si Unirea.

Lista neagra

Cele doua banci mai au doar cateva zile in care pot sa schimbe "originea" actionarilor, in caz contrar ele nu vor primi autorizatia de functionare, in conformitate cu noile prevederi legale. Principala problema a acestor banci este aceea ca actionarii lor provin din zone neagreate de autoritati si suspectate ca avand legatura cu activitati nu tocmai legale. Astfel, in cazul Libra Bank o parte dintre actionari provin din din Ciprul de Nord, iar in cazul Bancii Unirea, din Insulele Virgine. Potrivit unor surse din cadrul sistemului bancar, Libra Bank se afla intr-un stadiu destul de avansat in ceea ce priveste demersurile pentru schimbarea actionarilor. "Potentialii cumparatori sunt un grup de investitori italieni reprezentand compania Industrie Manufatti Magliere, dar pana la finalizarea negocierilor nu putem sti nimic sigur", ne-au declarat sursele citate. In cazul Bancii Unirea lucrurile sunt ceva mai complicate. Astfel, actionarii bancii sunt firma elvetiana Alpur Invest AG, un grup de firme din Insulele Virgine si un grup de investitori reprezentand salariati ai Bancii de Investitii si Tehnologie din Moscova.

S-a incercat "fentarea" prevederilor legale

Investitorii in cauza au incercat sa ocoleasca prevederile in vigoare, astfel incat sa nu aiba nevoie de avizul Bancii Nationale.

Ei au cumparat, individual, pachete de actiuni sub 5%, care reprezinta limita minima de la care este necesara aprobarea BNR. Cu toate acestea, banca centrala s-a prins de smecherie si ii obliga sa se constituie ca grup de actionari, astfel ca, pana la urma, acestia au nevoie de aprobare. In plus, potrivit surselor citate, compania elvetiana, care are 4,9% din capitalul Bancii Unirea, este detinuta de investitori din Rusia.

De asemenea, merita precizat faptul ca printre actionari se numara si Banca Populara Romana, aflata in prezent in lichidare.

"In cazul in care actionarii rusi nu se definesc ca grup, nu vor putea primi avizul din partea autoritatilor bancare, ceea ce echivaleaza, practic, cu ridicarea licentei bancii, deoarece ceilalti actionari nu ofera garantiile financiare necesare pentru sustinerea bancii", ne-au declarat surse din cadrul BNR.

"Protejarea intereselor depunatorilor"

Toata aceasta agitatie de pe piata bancara a pornit de la Legea nr. 357/ 2002 "privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului, nr. 137/2001 pentru modificarea si completarea Legii bancare nr. 58/1998". La articolul I, punctul 14, se precizeaza: "Calitatea actionarilor si structura grupurilor din care fac parte trebuie sa corespunda nevoii garantarii unei gestiuni prudente si sanatoase a bancii si sa permita realizarea unei supravegheri eficiente, in scopul asigurarii credibilitatii si viabilitatii sistemului bancar, inclusiv protejarea intereselor deponentilor si ale altor creditori ai unei banci".

Trebuie justificata provenienta fondurilor

Banca Nationala a Romaniei are autoritatea de a analiza in ce masura sunt respectate noile conditii stabilite de aceasta lege si reglementarile date in aplicarea acesteia.

De asemenea, BNR este obligata sa evalueze toate circumstantele si informatiile legate de activitatea, reputatia si integritatea morala a actionarilor, inclusiv provenienta fondurilor destinate obtinerii participatiei, si de a decide daca acestea corespund noilor cerinte.

Pe ultima suta de metri

Una dintre cele doua banci mentionate, respectiv Libra, si-a rezolvat, pe ultima suta de metri, problemele cu actionariatul, astfel ca priveste cu detasare "termenul scadent" stabilit de BNR.

"Am incheiat cu succes negocierile cu italienii, astfel ca nu mai este nici o problema. Am fost astazi (ieri – n.r.) la Banca Nationala, unde i-am prezentat pe noii actionari si totul este in regula", ne-a declarat presedintele Libra Bank, Dan Constantinescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *