Conducerea Fondului Monetar International (FMI) urma sa discute, ieri, noul Acord de supraveghere preventiva pentru doi ani cu Romania, la Washington fiind prezent ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. Acordul prevede alocarea, de catre FMI, a unor fonduri de aproximativ 362 milioane de dolari, care vor putea fi trasi de tara noastra in perioada iulie 2004-iulie 2006, numai in cazurile considerate drept crize neprevazute. Soarta acordului depinde de rezultatele analizei stricte a Scrisorii de intentie inaintate de Mihai Tanasescu board-ului FMI, precum si de indeplinirea preconditiilor impuse de institutia financiara Guvernului, la Bucuresti.
Ministrul finantelor se arata, recent, optimist in ceea ce priveste indeplinirea preconditiilor acordului, declarand ca acestea au fost indeplinite in totalitate. Ramane de vazut cum se vor implementa pe parcursul acestor doi ani angajamentele asumate de Executiv in ceea ce priveste inghetarea salariilor bugetarilor in 2004, mentinerea in limitele convenite a indicatorilor macroeconomici, cu accent pe deficitul bugetar si in egala masura, pe cel de cont curent.
Chiar daca tara noastra nu mai are nevoie de imprumuri de la FMI, incheierea unui nou Acord cu aceasta institutie este mai mult decat necesara pentru atragerea investitorilor straini si pentru monitorizarea pe care o face UE, in vederea aderarii, afirma analistul economic Ionut Popescu. ?Chiar daca este an electoral, Guvernul este stresat sa obtina statutul de economie de piata functionala, la acordarea caruia se tine seama si de respectarea Acordului cu FMI?, a adaugat Popescu.
Negociatorul-sef al FMI in relatia cu Romania, croatul Neven Mates, va fi inlocuit cu belgianul Emanuel van der Mennsbrugghe. (C.N./C.S.)
Have something to add? Share it in the comments.