Stiri si noutati

Bodu a vandut 77 de locomotive si 98 de vagoane. Urmeaza Gara de Nord?

Inainte de a vinde Gara de Nord, Sebastian Bodu, seful Fiscului, a executat silit CFR de 77 de locomotive si 98 de vagoane, pe care a incasat 15 milioane de euro. Pentru recuperarea datoriilor Termoelectrica, Fiscul a vandut fier vechi de la CET II Borzesti.

 Inainte de a vinde Gara de Nord, Bodu tranzactioneaza vagoane si locomotive ale CFR

Locomotivele si vagoanele CFR SA, estimate de un expert autorizat la 20 milioane de lei, au fost achizitionate de firma Unicom, care a platit suma de 50,79 milioane de lei, reprezentand diferenta dintre pretul de adjudecare (52.47 milioane de lei) si taxa de participare la licitatie (1,68 milioane de lei). Unicom Holding a fost infiintat in anul 1993 de Constantin Iavorski, om de afaceri si fost ministru al energiei in guvernul de la Chisinau. Grupul a dezvoltat o firma de productie a butoaielor, iar din 1999 a intrat pe segmentul de bunkeraj (alimentarea navelor cu combustibili), transport feroviar si auto. Societatea presteaza servicii de bunkeraj in porturile Constanta, Midia, Galati, Turnu Severin, Braila si Tulcea. Potrivit Unicom Tranzit, firma este una dintre principalele societati de transport partenere ale CFR SA.

Automobile uzate, remorchere si termocentrale, la mezat

Pe de alta parte, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca a vandut, saptamana trecuta, materiale reciclabile apartinand CET II Borzesti, pentru acoperirea datoriilor Termoelectrica. Materialele au fost cumparate de firma Remat Vrancea din Focsani, cu 8,8 milioane lei. Mai multe termocentrale ale Termoelectrica, scoase din uz sau functionale, au fost puse sub sechestru din cauza datoriilor de 222,1 milioane lei la bugetul de stat. Urmeaza vanzarea unor active care apartin CET II Oradea. Pana in prezent, ANAF a instituit sechestrul asiguratoriu pe CET Ianca, CET Borzesti si CET II Oradea, termocentrale scoase deja din uz. Sunt in curs de evaluare noua barje tanc de 2.000 tone fiecare, un remorcher si doua impingatoare de 1800 cp. Pe lista activelor sechestrate se afla si 14 automobile uzate, care vor fi si ele valorificate, doua cladiri si termocentralele de la Braila (Chiscani), Borzesti 1, Doicesti si Paroseni. Pentru CET II Oradea, ANAF doreste un pret de pornire de circa 8 milioane de euro, mai mic cu 25% fata de licitatia precedenta la care nu au existat cumparatori.

Fiscul a facut primul pas in recuperarea creantelor de 66,2 milioane de euro pe care le-a acumulat Compania Nationala CFR SA catre bugetul de stat, incasand, in urma executarii silite, circa 15 milioane de euro pe 77 locomotive si 98 de vagoane vandute prin licitatie. Pe lista activelor asupra carora planeaza spectrul executarii silite din 2003 se afla imobilul din strada Dinu Vintila si terenul cu o suprafata de 160.000 hectare din incinta Garii de Nord.
Carmen Neacsu
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *