Stiri si noutati

Bugetul statului poate pierde sute de mii de contribuabili

Arpad Dobre

Numai 35% din firme si-au preschimbat certificatele de inmatriculare si inregistrare fiscala

In aceasta situatie se afla in prezent peste 420.000 firme si, daca nu se va prelungi termenul de depunere a documentelor necesare dobandirii calitatii de "patron cu toate actele in regula", Romania va avea cu cateva sute de mii de intreprinzatori mai putin, respectiv tot atatea firme care nu vor mai alimenta cu nici un leu bugetul statului.

Prelungiri peste prelungiri

Potrivit datelor oferite de Registrul Comertului, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta 76/2001, republicata si modificata, 651.371 de comercianti trebuie sa solicite preschimbarea certificatelor de inmatriculare si inregistrare. Este vorba de societatile comerciale ce s-au constituit anterior datei de 1 iulie 2001, cand a intrat in vigoare ordonanta mentionata. Initial, termenul-limita pentru preschimbare (sub amenintarea radierii din Registrul Comertului) a fost stabilit pentru 1 iulie 2002, numai ca, pana la acea data, doar putin peste 20% din totalul firmelor au urmat prevederile ordonantei. Drept urmare, termenul a fost prelungit (iar avertismentul a ramas doar o "sperietoare") pana la finele lunii noiembrie a aceluiasi an, timp in care si-au mai preschimbat certificatele cateva zeci de mii de agenti economici. Intre timp, a mai fost acordat un termen-limita, pana la 31 mai 2003, dar sunt slabe sperante ca, pana la acea data, "restul" de 420.707 societati comerciale sa poata obtine noile certificate de inregistrare si inmatriculare, principala cauza fiind lipsa timpului necesar.

Performante utopice

Potrivit celei mai recente statistici intocmite de Registrul Comertului, la 31 ianuarie 2003, dintr-un total de 1.002.248 societati comerciale inmatriculate in perioada decembrie 1990-ianuarie 2003, mai dadeau semne de vitalitate 820.113 firme. Din acestea, 651.371 trebuia sa solicite preschimbarea certificatelor de inmatriculare si reinregistrarea fiscala. Potrivit Registrului Comertului, pana la sfarsitul lunii ianuarie, doar 35,4%, respectiv doar 230.664 comercianti au efectuat preschimbarea mentionata, iar grosul, adica 420.707 firme, trebuiau sa efectueze aceasta operatiune in 85 de zile lucratoare, cuprinse in perioada 3 februarie-30 mai. Acest demers ar insemna ca, zilnic, pe intreg cuprinsul Romaniei sa fie preschimbate certificatele a 4.950 de firme. Avand in vedere ca programul cu publicul este, in medie, de patru ore pe zi, organele abilitate ar trebui sa elibereze documentele necesare pentru 20 de firme pe minut, adica pentru una la fiecare trei secunde. Sa admitem, totusi, ca toate birourile centrale si locale ale Registrului Comertului ar lucra opt ore pe zi. In acest caz, ar trebuie aprobate 10 cereri de preschimbare pe minut, adica una la fiecare 17 secunde. In ipoteza, utopica, de altfel, in care s-ar obtine aceste performante de viteza si eficienta, Romania ar depasi si ar face sa paleasca realizarile obtinute de SUA, Germania sau Franta, unde inregistrarea unei firme dureaza, totusi, aproape 24 ore. Enorm fata de cateva secunde in Romania.

Lasand la o parte gluma, este mai mult ca sigur ca majoritatea firmelor cu patroni uituci nu vor reusi sa-si preschimbe certificatele pana la 31 mai 2003, caz in care exista doua posibilitati: ori Guvernul se tine de cuvant si radiaza acele firme, caz in care bugetul statului va avea cu 420.707 contribuabili-persoane fizice mai putini, ori revine asupra propriei ordonante si prelungeste termenul mentionat.

Acte necesare pentru preschimbarea certificatelor

Reamintim ca, pana la data de 31.05.2003, toti agentii economici au obligatia preschimbarii certificatului de inmatriculare si a codului fiscal cu noul certificat de inregistrare, continand codul unic de inregistrare atribuit. Dupa aceasta data, certificatul de inmatriculare si codul fiscal sunt nule de drept.

Actele necesare preschimbarii sunt urmatoarele:

  • cererea de preschimbare (formulat tipizat);
  • certificat de inmatriculare (original);
  • certificat de inregistrare fiscala (original);
  • instiintare de luare/scoatere in/din evidenta ca platitor de TVA (copie);
  • dovada sediului (copie);
  • act de identitate comerciant – persoana fizica (copie);
  • actul constitutiv sau cererea de inscriere mentiuni cu domeniul si activitatea principala (copie);
  • autorizatie p.s.i. (copie);
  • autorizatie sanitara (copie);
  • autorizatie sanitar-veterinara (copie);
  • autorizatie mediu (copie);
  • autorizatie protectia muncii (copie).

Mentionam ca, desi preschimbarea certificatelor se face gratuit, administratorii firmelor trebuie sa aiba in buzunar intre 3 si 10 milioane lei pentru a plati contravaloarea unor reautorizari, in cazul in care sunt gasiti in neregula cu unele dintre autorizatiile pe care deja le poseda. Aceasta, deoarece toti patronii cu care am vorbit ne-au spus ca au avut de platit minimum 3 milioane de lei. In aceste conditii, daca fiecare dintre administratorii celor 420.707 firme vor plati echivalentul a circa 100 USD, bugetul statului va fi alimentat cu inca vreo 40 milioane USD. Asadar, iata ca, desi e gratuita, preschimbarea certificatelor devine o buna afacere pentru stat, singurul care iese cu castig.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *