Stiri si noutati

Cablul submarin de înaltă tensiune între România şi Turcia va costa aproximativ 300 de milioane de euro

România va investi aproximativ 150 de milioane de euro în realizarea cablului submarin de curent continuu între România şi Turcia, a cărui valoare totală se ridică la 300 milioane euro, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general Transelectrica SA, Stelian Gal.
        Cablul va fi conectat în România la staţia de 400 de kV Constanţa Nord, iar în Turcia la staţia de 400 de kV Pasakoy. Nivelul propus de tensiune a cablului va fi de 400 de kV, dar decizia finală se va lua după întocmirea studiului de fezabilitate. Capacitatea propusă a cablului va fi de 600 MW bidirecţional, lungimea cablului se va ridica la circa 400 de km, urmând a fi plasat la o adâncime maximă de 1.000 de metri.
        Durata de realizare a proiectului va fi de aproximativ doi ani, potrivit aprecierilor oficialilor Transelectrica, proiectul urmând a se încheia în 2009.
        "Acest cablu este important pentru exportul de energie românească", a explicat Gal.
        Consumul de energie a crescut în Turcia cu 7-8 procente pe an în ultima perioadă, a explicat el, de aceea este posibil ca în curând Turcia să se confrunte cu un necesar de energie.
        În iunie 2005, Transelectrica şi Compania omoloagă Teias din Turcia au semnat un memorandum de înţelegere pentru elaborarea în comun a unui studiu de sistem privind oportunitatea construirii unui cablu submarin de înaltă tensiune pentru interconectarea sistemelor energetice ale celor două ţări.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *