Stiri si noutati

Caldura se va scumpi, pentru ca statul nu va mai finanta pierderile de energie

Claudia Botezatu

Subventiile alocate pana in acest an pentru energia termica vor fi redirectionate catre investitii in modernizarea retelelor de productie si distributie din sectorul energetic, a afirmat, ieri, Gheorghe Pogea, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor economice, in cadrul conferintei internationale "Sistemul si piata de electricitate din Romania, in afirmarea consolidarii si integrarii europene".

Mentionam ca FMI a cerut statului roman sa nu mai acorde "pomeni" de milioane de dolari pentru un sistem de termoficare total ineficient si pagubos. Astfel, Romania trebuie sa elimine cu cate 33% din subventiile la energia termica, anual, pana in 2007. Subventiile acopera diferentele dintre costurile de productie, care in cele mai multe cazuri depasesc 1,5 milioane de lei gigacaloria, si pretul national de referinta, care, in acest moment, este de 896.000 lei gigacaloria. "La ora actuala, de multe ori platim pierderi", a recunoscut Pogea. Acesta a adaugat, in acest context, ca "statul nu va schimba subventia, ci va schimba structura ei". Cu alte cuvinte, banii se vor duce tot in sectorul termic, insa cu directie precisa: in loc sa acopere pierderile, vor fi folositi pentru investitii.

Peste 16.000 de miliarde vor fi cheltuite anual

"Subventia se reduce in acest an cu 33%. Tot cu atat va creste ponderea banilor destinati investitiilor, fiind vorba de 7.500 miliarde de lei anual", a explicat Pogea. El a mai spus ca alte 6.000 de miliarde vor fi alocate anual de consiliile locale. Inca 3.000 de miliarde de lei vor fi acordati din bugetul Ministerului Muncii persoanelor cu venituri reduse care nu-si pot permite sa plateasca intretinerea. Toate acestea vor fi cuprinse intr-un pachet legislativ. In total, pentru energia termica se vor cheltui de la bugetul statului si bugetele locale, intr-un mod mai eficient – spun autoritatile – , peste 16.000 miliarde anual. "In 2007, ar trebui sa vorbim de un alt sistem", considera ministrul de stat. Insa acesti bani nu ajuta prea mult reabilitarea sistemului termic, avand in vedere ca sunt necesare peste 63.000 miliarde de lei (aproape 2 miliarde de euro).

Guvernul nu a decis, inca, scumpirea pe 2005

Reducerea subventiilor duce in mod automat la cresterea pretului national de referinta. Initial, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca va fi aplicata o majorare cu 20%, pana la valoarea de 1.075.000 lei pe gicacalorie, prevedere care urma sa fie adoptata printr-o hotarare de Guvern si pusa in aplicare pe 1 iulie.

Din cauza inundatiilor, Guvernul a decis amanarea acestei scumpiri pana pe 1 octombrie. Executivul inca ezita sa ia o hotarare in acest sens si, probabil, majorarea va face parte din pachetul legislativ privind redirectionarea subventiilor la energia termica. "O eventuala majorare a pretului national de referinta, in prezent la 896.000 lei gigacaloria, cu 10%, 15% sau 20%, nu trebuie luata decat dupa ce cei cu atributii in acest sens pot da asigurari ca reducerea subventiilor va viza modernizarea retelelor de distributie si imbunatatirea randamentelor centralelor in cogenerare", a declarat recent ministerul economiei, Codrut Seres.

El a precizat ca decizia privind nivelul pretului de referinta apartine premierului Calin Popescu Tariceanu. Ultima majorare, efectuata la inceputul lunii august a anului trecut, a fost de 12%, pana la 896.000 lei/gigacalorie.

RADET ar putea fi preluata de Elcen

Producatorul de energie electrica si termica, Electro centrale Bucuresti (ELCEN), ar putea prelua Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) daca aceasta nu-si plateste datoriile in valoare de circa 7.000 miliarde lei vechi, a declarat Codrut Seres.

"Am propus primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, ca ELCEN sa preia societatea in contul datoriilor undeva in primavara anului viitor", a spus Seres.

Ministrul economiei a precizat ca Videanu a fost de acord.

Presedintia critica activitatea ANRE

Prezent la conferinta, consilierul de stat in cadrul Presedintiei, Bogdan Bujor Teodoriu, a afirmat ca activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) este inca departe de obiectivul care ar trebui sa fie prioritar, si anume protectia concurentei pe piata si promovarea intereselor cetateanului. Teodoriu a apreciat ca mai sunt inca multe de imbunatatit in acest sector. Si presedintele Traian Basescu a criticat, recent, lipsa de transparenta a unor contracte de furnizare a energiei electrice si a solicitat promovarea competitiei in acest sector.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *