Stiri si noutati

CEC nu va mai beneficia de garantia de 100 la suta la depozite din partea statului

In cazul in care Casa de Economii si Consemnatiuni va fi preluat de o banca comerciala, depozitele nu vor mai fi garantate integral de stat, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, intr-un seminar privind privatizarea CEC.

In prezent depozitele la bancile comerciale sunt garantate prin Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar, pana la valoarea de 10.000 de euro.

CEC ar putea deveni o banca comerciala, dupa privatizare, sau ar putea ramane casa de economii. Daca va deveni banca, CEC-ul va reprezenta una din cele mai importante institutii bancare, urmand sa aiba loc schimbari importante in structura sa, a apreciat Ghetea.

  In prezent, CEC are 12.400 de sucursale in toata tara, care acum reprezinta un pasiv ce poate fi transformat in activ si capitalizat cat se poate de favorabil, a apreciat Ghetea.

A doua varianta ar fi ca CEC sa isi restranga numarul de sucursale dupa privatizare, asa cum s-a intamplat atunci cand Banca Agricola a fost preluata de Raiffeisen Bank. De asemenea, institutia ar putea ramane, ca si pana acum, asa de economii si consemnatiuni. In oricare dintre situatii, a spus presedintele ARB, CEC va avea in continuare un cuvant important de spus, fiind un competitor puternic pe piata bancara.

Ghetea si-a fundamentat afirmatiile pornind de la faptul ca CEC, desi lipsit de informatizare centralizata, cu o cota de piata de 5,5 procente, cu mai putin de zece la suta din deponentii pe care ii avea in urma cu 15 ani si cu o retea imensa de sucursale, a inregistrat o crestere deosebita in ultima vreme.

 In luna mai, creditele CEC au inregistrat o crestere de 18 procente. De asemenea, banca nu are nevoie de recapitalizare si nu doar de informatizare si refacere a structurii bancii, au aratat membri din administratia CEC, prezenti la discutii.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *