In cazul in care Casa de Economii si Consemnatiuni va fi preluat de o banca comerciala, depozitele nu vor mai fi garantate integral de stat, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, intr-un seminar privind privatizarea CEC.
In prezent depozitele la bancile comerciale sunt garantate prin Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar, pana la valoarea de 10.000 de euro.
CEC ar putea deveni o banca comerciala, dupa privatizare, sau ar putea ramane casa de economii. Daca va deveni banca, CEC-ul va reprezenta una din cele mai importante institutii bancare, urmand sa aiba loc schimbari importante in structura sa, a apreciat Ghetea.
In prezent, CEC are 12.400 de sucursale in toata tara, care acum reprezinta un pasiv ce poate fi transformat in activ si capitalizat cat se poate de favorabil, a apreciat Ghetea.
A doua varianta ar fi ca CEC sa isi restranga numarul de sucursale dupa privatizare, asa cum s-a intamplat atunci cand Banca Agricola a fost preluata de Raiffeisen Bank. De asemenea, institutia ar putea ramane, ca si pana acum, asa de economii si consemnatiuni. In oricare dintre situatii, a spus presedintele ARB, CEC va avea in continuare un cuvant important de spus, fiind un competitor puternic pe piata bancara.
Ghetea si-a fundamentat afirmatiile pornind de la faptul ca CEC, desi lipsit de informatizare centralizata, cu o cota de piata de 5,5 procente, cu mai putin de zece la suta din deponentii pe care ii avea in urma cu 15 ani si cu o retea imensa de sucursale, a inregistrat o crestere deosebita in ultima vreme.
In luna mai, creditele CEC au inregistrat o crestere de 18 procente. De asemenea, banca nu are nevoie de recapitalizare si nu doar de informatizare si refacere a structurii bancii, au aratat membri din administratia CEC, prezenti la discutii.
Have something to add? Share it in the comments.