Stiri si noutati

China deschide sectorul feroviar investitorilor straini

China a deschis sectorul sau feroviar investitorilor privati si straini pentru a impulsiona astfel dezvoltarea infrastructurii feroviare a tarii, a a anuntat, luni, Ministerul Cailor Ferate din China, citat de Xinhua, citata de AFP.
       Potrivit ministerului "societatile straine si private sunt acum autorizate, prin intermediul investitiilor directe si cooperarii tehnologice, sa participe la constructia, operarea, intretinerea si ameliorarea cailor ferate din China".
      Atat investitorii privati, cat si cei straini pot sa-si creeze propriile societati sau sa se asocieze intreprinderilor chinezesti specializate pe proiectarea si fabricarea echipamentelor feroviare, de la trenuri si poduri la material de securitate si comunicatii, a precizat agentia oficiala chineza.
      "Aceasta decizie se inscrie in angajamentele luate de China cu ocazia acceptarii ei ca membru al Organizatiei Mondiale a Comertului", potrivit Xinhua.
      Ministerul cailor ferate din China incearca sa atraga capital strain si autohton pentru planul de dezvoltare a infrastructurii feroviare chinezesti, de la 74.000 de kilometri in prezent la circa 100.000 de kilometri pana in 2020, investitia necesara fiind estimata la circa 2.000 miliarde yuani (247 miliarde dolari).
      Guvernul chinez intentioneaza, de asemenea, sa lanseze oferte pentru preluarea unor linii de transport de calatori si a unor statii, a declarat recent cotidianului China Daily, directorul adjunct al departamentului de dezvoltare al ministerului cailor ferate din China, Zhang Jiangping.
      Acesta a adaugat ca Beijingul lucreaza, totodata, la un proiect de restructurare a unor societati publice din sectorul feroviar, care urmeaza sa fie listate la bursa.
      Observatorii cred, insa, ca guvernul risca sa aiba dificultati in atragerea investitiilor straine, deoarece actualul sistem de tarifare in sistemul feroviar nu permite nici o ajustare in functie de fluctuatiile pietei

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *