China a exportat, in perioada ianuarie – aprilie 2005, produse in valoare de 218,050 miliarde dolari (172,4 miliarde euro), in crestere cu 34 la suta fata de perioada similara din 2004, datorita majorarii vanzarilor de electronice si textile, informeaza agentia EFE.
In primele patru luni ale acestui an, importurile s-au cifrat la 196,87 miliarde dolari (155,7 miliarde euro), motiv pentru care balanta comerciala a tarii a continuat sa fie pozitiva, cu un excedent de 21,17 miliarde dolari (16,7 miliarde euro), potrivit cifrelor publicate de Administratia Generala a Vamilor.
Uniunea Europeana a ramas principalul partener comercial al Chinei, cu schimburi in valoare de 65,2 miliarde dolari (51,5 miliarde euro), urmata de SUA (61,28 miliarde dolari sau 48,4 miliarde euro) si Japonia (57,54 miliarde dolari sau 45,5 miliarde euro).
Pe sectoare, cel al utilajelor si electronicelor au dominat exporturile (peste jumatate din total – 119,7 miliarde dolari sau 94,6 miliarde euro), in crestere cu 35 la suta fata de perioada similara din 2004.
In sectorul textilelor, exporturile Chinei, a caror crestere preocupa pietele din SUA si UE, s-au majorat cu 15,6 la suta si au totalizat 19,27 miliarde dolari (15,2 miliarde euro), potrivit statisticilor oficiale.
Departamentele administrative cele mai dezvoltate din China (Guangdong, Jiangsu si Shanghai, toate situate pe coasta de est) au fost principalele surse ale exporturilor Chinei.
In ceea ce priveste importurile, este de notat usoara crestere a cumpararilor de petrol (plus 4,4 la suta), cu toate ca in perioada ianuarie- martie cifrele au fost inferioare celor din 2004.
Cresterea puternica a exporturilor, potrivit analistilor, vor oferi justificari SUA si altor state pentru a cere Chinei o reevaluare a monedei nationale (yuanul), pentru a pune capat marelui deficit comercial pe care multe tari occidentale il inregistraza in raport cu aceasta tara asiatica.
Potrivit Washington-ului, Beijing-ul mentine artificial moneda nationala la un nivel scazut, pentru a favoriza exporturile, prin intermediul unui curs de schimb aproape neschimbat al yuanului in raport cu dolarul (care se mentine, de ceva ani, la nivelul de 8,27 yuani/dolar, cu o foarte usoara oscilatie).
Saptamana aceasta s-au facut speculatii ca Republica Populara China si-ar putea reevalua moneda nationala pe 18 mai, zvon dezmintit vineri de Banca Populara a Chinei printr-un comunicat oficial.
Have something to add? Share it in the comments.