Stiri si noutati

Codul deontologic al ziaristului adoptat de Clubul Roman de Presa

Sambata, 15 martie a.c., Clubul Roman de Presa (CRP), organism care reuneste cele mai importante institutii mass-media nationale, a adoptat o serie de modificari la "Codul deontologic al ziaristului", conceput in urma cu sase ani de Gabriel G. Stanescu, director general al cotidianului "Gardianul" si profesor de "Etica mass-media" la Universitatea din Bucuresti.

Respectarea normelor deontologice in profesia de ziarist va fi urmarita de un Consiliu de Onoare al CRP, ce a fost instituit, de asemeni, in sedinta din 15 martie.

Ziarist profesionist este persoana care are drept ocupatie principala si retribuita presa, posesoare a unei carti de presa recunoscuta de una din organizatiile profesionale, respectiv orice reporter, redactor, fotoreporter, grafician de presa, secretar de redactie, sef de sectie sau departament, redactor sef sau adjunct, director de publicatie, radio sau televiziune, cu o vechime minima in presa de un an (perioada ce reprezinta stagiul in aceasta activitate). In virtutea libertatii de expresie, ziaristul are dreptul de a critica, argumentat, atat Puterea, cat si Opozitia, considerand drept unic criteriu de judecare a faptelor raportarea lor la legile tarii si la principiile morale.

Articolul 1

Ziaristul are datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat.

Articolul 2

Ziaristul poate da publicitatii numai informatiile de a caror veridicitate este sigur, dupa ce in prealabil le-a verificat, de regula, din cel putin doua surse credibile.

Articolul 3

Ziaristul nu are dreptul sa prezinte opiniile sale drept fapte. Stirea de presa trebuie sa fie exacta, obiectiva si sa nu contina pareri personale.

Articolul 4

Ziaristul este obligat sa respecte viata privata a cetatenilor si nu se va folosi de metode interzise de lege pentru a obtine informatii sau imagini despre acesta.

Atunci cand comportamentul privat al unor personalitati publice poate avea urmari asupra societatii, principiul neintruziunii in viata privata ar putea fi eludat.

Este preferabil ca minorii, bolnavii si victimele unor infractiuni sa beneficieze de pastrarea confidentialitatii identitatii.

Se va mentiona rasa, nationalitatea, apartenenta la o anumita minoritate (religioasa, lingvistica sau sexuala) numai in cazurile in care informatia publicata se refera la un fapt strict legat de respectiva problema.

Articolul 5

Ziaristul va da publicitatii punctele de vedere ale tuturor partilor implicate in cazul unor pareri divergente. Nu se vor aduce acuzatii fara sa se ofere posibilitatea celui invinuit sa-si exprime punctul de vedere. Se va avea in vedere respectarea principiului prezumtiei de nevinovatie, astfel incat nici un individ nu va fi catalogat drept infractor pana cand o instanta juridica nu se va pronunta. Se va evita publicarea comentariilor si luarilor de pozitie asupra unor cauze aflate pe rol in justitie. Aceasta nu exclude relatarile obiective asupra faptelor in evolutia lor. Ziaristul nu se substituie institutiilor si puterilor publice.

Articolul 6

Ziaristul va pastra secretul profesional privind sursele informatiilor obtinute confidential. Este la latitudinea propriei sale constiinte sa respecte confidentialitatea surselor, chiar si in fata justitiei. Confidentialitatea surselor de informatii este garantata de reglementarile internationale la care Romania este parte.

Articolul 7

Ziaristul are responsabilitatea civica de a milita pentru instaurarea justitiei si dreptatii sociale. In cazurile in care are stiinta de abuzuri sau de incalcari ale legilor, potrivit clauzei de constiinta, ziaristul are dreptul de a refuza orice ingerinta care sa-i influenteze decizia.

Articolul 8

In exercitarea profesiei si in relatiile pe care le intretine cu autoritatile publice sau cu diverse societati comerciale, ziaristului ii sunt interzise orice intelegeri ce ar putea afecta impartialitatea sau independenta sa.

Articolul 9

Ziaristul care distorsioneaza intentionat informatia sau face acuzatii nefondate savarseste abateri profesionale de maxima gravitate.

Articolul 10

Ziaristul si redactia au datoria de a face corectiile necesare in cazul in care din vina lor, vor fi date publicitatii informatii inexacte. In asemenea cazuri, institutia respectiva de presa are obligatia de a publica/difuza, in termen de cinci zile de la primire, pentru publicatiile cotidiene, agentiile de stiri, posturile de televiziune si radio, si in proxima aparitie, pentru publicatiile periodice, dreptul la replica al reclamantului, ca forma esentiala de reparare a prejudiciului adus acestuia.

In cazul in care o publicatie refuza publicarea dreptului la replica, partea vatamata se poate adresa Consiliului de Onoare al CRP. In baza acestei sesizari, Consiliul de Onoare se va adresa publicatiei, cotidianului, agentiei de stiri, postului de radio si televiziune in cauza si va cere imperativ respectarea Codului deontologic, in cazul in care replica este intemeiata. Ignorarea acestui demers va atrage dupa sine o delimitare publica a CRP de pozitia publicatiei respective.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *