"TNK-BP ne-a notificat ca nu va depune o oferta neangajanta si s-a retras inainte de etapa in care companiile si consortiile preselectate de Ministerul Economiei au avut acces in camera de date. Firma nu participa in mod direct la privatizarea SNP Petrom", a spus Popescu. Compania TNK-BP este, din punct de vedere al productiei, al treilea mare operator de petrol si gaze din Rusia si al zecelea la nivel mondial. Ministerul Economiei si Comertului a selectat, in luna octombrie, 11 firme si consortii care vor putea sa depuna astfel de oferte.
Preturi stabile la energie
Mai multi reprezentanti ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) s-au intalnit ieri cu ministrul Dan Ioan Popescu, iar unul dintre subiectele discutate a fost problema atragerii investitiilor straine in sectorul energetic. Potrivit reprezentantilor AOAR, Romania trebuie sa convinga UE ca sectorul energetic romanesc are nevoie de existenta unor acorduri care sa permita investitorilor recuperarea fondurilor alocate, prin practicarea unor preturi competitive si stabile. "Nu vor intra investitori in acest sector, atat timp cat nu exista o minima stabilitate in privinta pretului energiei pe care o vor produce", a declarat ieri presedintele AOAR, Florin Pogonaru. Ministrul Dan Ioan Popescu a precizat ca investitiile de sute de milioane de dolari trebuie sa aiba la baza fie garantii guvernamentale, fie contracte de minimum 10 ani, care sa asigure vanzarea de energie. "Va trebui sa apelam la aceste variante sau la altele, intermediare, poate la o societate mixta", a spus ministrul.
Pentru atragerea investitorilor straini, AOAR solicita infiintarea unui fond de economisire a energiei, care sa aiba la dispozitie, intr-o prima etapa, fonduri alocate de la buget si din partea unor finantatori din Romania. Pogonaru a precizat ca, in prezent, exista un singur fond de economisire a energiei, cu o suma disponibila de 8 milioane dolari, derulat de Banca Mondiala.
Presedintele AOAR a mentionat ca, in cazul in care bugetul de stat si capitalul privat autohton vor participa cu 20 milioane de dolari, institutiile internationale vor majora aceasta suma la peste 100 milioane de dolari.
Discutii dificile
Ministrul economiei a precizat ca, in privinta privatizarii a doua filiale ale Electrica, negocierile dintre Enel si minister includ peste 40 de puncte asupra carora nu s-a cazut la un acord, una dintre solicitarile grupului italian vizand scutirea temporara de la plata unor taxe. "Discutiile cu Enel sunt in curs de desfasurare. Mai sunt 44-45 de puncte in negocieri, dintre care unele cu un grad mare de dificultate", a afirmat Popescu.
ENEL Italia a depus singura oferta preliminara si neangajanta pentru preluarea Electrica Banat si a Electrica Dobrogea, in conditiile in care celelalte companii aflate pe lista scurta – EVN AG (Austria) si Public Power Corporation (Grecia) – s-au retras. Daca negocierile se vor incheia corespunzator pentru ambele parti, Enel va achizitiona 24,6% din capitalul social al fiecarei filiale si va efectua o majorare de capital, reprezentand 35% din valoarea capitalului, prin cumpararea unor actiuni nou-emise.
Have something to add? Share it in the comments.