Stiri si noutati

Consiliul Concurentei a autorizat schema de ajutor de stat continuta de Programul CEEX

Consiliul Concurentei a autorizat schema de ajutor de stat pentru cercetare continuta de Programul Cercetare de Excelenta CEEX, care va fi implementata de Ministerul Educatiei si Cercetarii pana in anul 2008, informeaza un comunicat de presa al Consiliului Concurentei.
In cadrul Programului CEEX sunt prevazute alocari financiare nerambursabile in domeniul cercetarii – dezvoltarii, cu scopul de a stimula dezvoltarea colaborarii intre unitatile si institutiile de cercetare-dezvoltare, universitati si operatori economici.
In acest sens sunt finantate proiecte de cercetare fundamentala, industriala si precompetitiva, realizate de entitati ce au activitatea de cercetare-dezvoltare prevazuta in obiectul lor de activitate.
Proiectele de cercetare cuprinse in Programul CEEX sunt structurate in patru module.
In modulul pentru cercetare-dezvoltare complexe se sustin proiecte de anvergura pentru dezvoltarea activitatii de cercetare, a potentialului uman si infrastructurilor de cercetare realizate in parteneriat national, regional si international. Modulul de dezvoltare a resurselor umane pentru cercetare urmareste sustinerea formarii cercetatorilor romani de inalta competenta stiintifica, cresterea atractivitatii carierei in cercetarea desfasurata in tara precum si dezvoltarea colaborarilor interne si internationale ale echipelor de cercetatori.
Cel de-al treilea modul referitor la promovarea participarii la programele europene si internationale de cercetare se urmareste promovarea pe plan extern a comunitatii stiintifice si a programelor de cercetare din Romania, in scopul cresterii gradului de corelare si integrare in programele europene si internationale de cercetare. De asemenea, se finanteaza proiecte de cercetare care dezvolta metode noi pentru aplicarea directivelor UE prin modulul de dezvoltare a infrastructurii pentru evaluarea si certificarea conformitatii implementarii legislatiei specifice a Uniunii Europene, transpusa in legislatia nationala.
In cadrul Programului sunt finantate categoriile de costuri cu personalul angajat exclusiv pentru activitatea de cercetare, costurile cu bunurile de folosinta indelungata utilizate exclusiv si continuu pentru activitatea de cercetare (echipamente si instrumente), costurile de regie suplimentare survenite ca rezultat direct al activitatii de cercetare, precum si alte cheltuieli de operare/exploatare (costuri cu materiale, echipamente si produse similare survenite ca rezultat direct al activitatii de cercetare).
Finantarea nu poate depasi insa 75 la suta din costurile mentionate in cazul proiectelor de cercetare aplicativa si 50 la suta din aceleasi costuri pentru activitatile de cercetare-dezvoltare precompetitiva.
Autorizarea schemei de ajutor de stat continuta de Programul CEEX a fost conditionata de demonstrarea efectului stimulator al ajutorului de stat asupra activitatii de cercetare desfasurata de beneficiari, acestia avand obligatia de a demonstra ca ajutorul este esential pentru reusita proiectului si ca acesta nu s-ar fi putut derula fara sprijin din partea statului.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *