Stiri si noutati

Consiliul Concurentei sustine APIA pentru imbunatatirea mediului de afaceri

Consiliul Concurentei si Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA) au dezbatut, prevederile noului Regulament privind aplicarea Legii concurentei in cazul intelegerilor verticale din sectorul autovehiculelor, se arata intr-un comunicat remis Rompres.
Potrivit acestui regulament, incepand cu 1 ianuarie 2006, toate contractele de distributie incheiate pe piata automobilelor noi si a serviciilor post-vanzare (piese de schimb si serviciile de reparatie si intretinere) vor fi evaluate, din punctul de vedere al concordantei lor cu prevederile Legii Concurentei.
"Implementarea corecta a noilor prevederi, precum si colaborarea viitoare dintre Consiliul Concurentei si APIA vor fi in beneficiul ambelor parti, al concurentei pe piata auto si, in final, al consumatorilor", a precizat presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde.
Particularitatile si specificul pietei autovehiculelor determina necesitatea existentei, pe de o parte, a unor intelegeri verticale intre actorii ce opereaza pe niveluri diferite ale lantului de productie sau distributie de autovehicule, piese de schimb si servicii post vanzare si, pe de alta parte, a unor reguli mai stricte decat cele generale, aplicabile in evaluarea intelegerilor verticale.
Pentru respectarea acestor conditii, producatorii si dealerii vor trebui sa modifice contractele dintre ei, acolo unde este cazul, prin introducerea sau eliminarea unor clauze. Avantajul pentru acestia consta in faptul ca respectarea conditiilor din regulament creaza, in favoarea lor, premisa concordantei contractelor cu Legea Concurentei.
Obiectivele noului regulament vizeaza, in principal, intarirea concurentei pe piata distributiei de autovehicule noi si a serviciilor post-vanzare, prin mai buna pozitionare a dealerilor in raport cu producatorii. Ceea ce se urmareste este cresterea libertatii de miscare pe piata a distribuitorilor de autovehicule noi si a reparatorilor (autorizati si independenti), fapt ce se va reflecta in imbunatatirea mediului concurential.
Noul regulament al Consiliului Concurentei preia in mod explicit prevederile Regulamentului Comisiei nr. 1400/2002 si instituie, dupa modelul european, reguli mai stricte in sectorul autovehiculelor decat cele prevazute de reglementarea anterioara. Adoptarea acestuia marcheaza armonizarea deplina a legislatiei romanesti cu cea europeana, in ceea ce priveste concurenta pe piata auto.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *