Identificarea principalelor sectoare in care activitatile de export vor fi sprijinite, precum si a surselor de finantare necesare pentru realizarea programelor prevazute de Strategia Nationala de Export reprezinta o parte din atributiile conferite prin lege unei noi structuri organizatorice: Consiliul de Export. Nou-infiintat, acest organism are, potrivit legii, "caracter public-privat, fara personalitate juridica" si poate propune, in baza unor analize, modificari ale cadrului legislativ privind exporturile, in scopul accelerarii schimburilor comerciale. "Structura exportului, asa cum se prezinta in acest moment, trebuie schimbata, iar investitorii trebuie sa reziste concurentei de pe piata unica europeana. Acest consiliu nu va inlocui Departamentul de Comert Exterior si nici Guvernul, desi va reprezenta un fel de "miniguvern" pe probleme de export, care va pune pe masa factorilor de putere problemele din acest sector", a declarat, ieri, Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), ce ocupa si functia de copresedinte al Consiliului de Export.
Consiliul de Export se autofinanteaza
Din componenta acestui consiliu fac parte 13 institutii publice, intre care Ministerul Economiei, cel al Finantelor, Ministerul Comunicatiilor si cel al Agriculturii, dar si agenti economici reprezentati de confederatiile patronale, ANEIR, Camera de Comert, Consiliul National al Intreprinderilor Private si Asociatia Romana a Bancilor. La conducerea noului organism au fost desemnati Eugen Dijmarescu, ministru delegat pentru comert exterior, si Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR. "Principalul scop este dezvoltarea retelelor externe a intreprinderilor romanesti. Vom incerca sa emitem semnale comune atat catre oamenii de afaceri, cat si catre autoritatile decidente, astfel incat produsele romanesti sa poata fi promovate cat mai bine pe pietele internationale", a declarat ministrul Eugen Dijmarescu. Astfel, se va infiinta Comisia de Strategie, Competitivitate – Marketing si Branding, Comisia pentru Perfectionarea Reglementarilor Legislatiei si Comisia pentru gestionarea problemelor curente. "Consiliul se va autofinanta. Functionarii de stat vor lucra pe baza salariilor pe care le primesc in institutiile in care lucreaza, iar patronii vor face voluntariat. Ne vom intalni minimum o data pe luna si vom dezbate problemele cu care ne confruntam. Ulterior, acestea vor fi transmise spre rezolvare catre comisii", a declarat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara.
Importurile masive vor fi diminuate
Potrivit patronatelor, sectorul care se confrunta cu cele mai mari probleme este cel al industriei usoare, unde numarul firmelor va scadea in urmatorii doi ani, din cauza reducerii drastice a comenzilor in lohn. "Si aplicarea legislatiei constituie o problema. Potrivit Codului Fiscal, nici o taxa nu poate fi instituita fara aprobarea autoritatilor, insa in permanenta apar sume noi de dat in porturi sau pe aeroporturi. Acest fapt conduce la diminuarea competitivitatii produselor noastre pe plan extern", a precizat Ionescu. El a apreciat ca patronatele vor incerca sa diminueze numarul importurilor. "Este inadmisibil ca Romania sa importe marar, patrunjel si scobitori din Italia. Vom incerca sa diminuam importurile prin redirectionarea acestora si dezvoltarea IMM-urilor", a mai spus Ionescu. El a adaugat ca la rectificarea bugetara, ANEIR va cere suplimentarea cu 500 miliarde de lei a sumelor aferente programelor de investitii ale IMM-urilor cu activitate de export.
Centre de afaceri la Bonn, Beijing si Moscova
Prima decizie a Consiliului de Export a fost deschiderea a trei centre de afaceri romanesti in strainatate. "Pentru inceput, am identificat trei sedii de ambasade romanesti, la Bonn, Beijing si Moscova, unde vom infiinta primele centre de reprezentare a comunitatii de afaceri din Romania. Vom initia astfel primele actiuni de promovare a firmelor romanesti cu potential de export, urmand ca in scurt timp sa gasim spatii de reprezentare si in alte tari deja interesate de produsele noastre", a afirmat Dijmarescu. (I. Teodoriu)
Have something to add? Share it in the comments.