Stiri si noutati

Construcţia Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă va asigura 40 la sută din necesarul energetic al ţării

Construcţia Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, prognozată a se finaliza până în 2014, va asigura 40 la sută din necesarul energetic al României, a declarat pentru Rompres preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Vilmos Zsombori.
 "România promovează dezvoltarea sectorului energiei nucleare şi a activităţilor din cadrul ciclului combustibilului nuclear pentru aplicaţii paşnice.
Dacă programele Guvernului se vor realiza în timpul previzionat, în 2012 vom putea să avem un grad mai ridicat de independenţă energetică.
Avem însă nevoie de parteneriate puternice pentru a realiza încă două unităţi la Cernavodă", a precizat preşedintele CNCAN Vilmos Zsombori.
Un astfel de parteneriat este şi recenta înţelegere privind schimbul de informaţii tehnice şi cooperarea în domeniul securităţii nucleare dintre preşedintele CNCAN, Vilmos Zsombori şi preşedintele Comisiei pentru Reglementări Nucleare din Statele Unite ale Americii (U.S.N.R.C.), Nils J.Diaz, semnată la Viena, pe 28 septembrie 2005.
 "Franţa este statul european care constituie exemplul cel mai elocvent de folosire eficientă şi sigură a energiei nucleare, 80 la sută din necesarul energetic al ţării fiind produse de reactoarele nucleare", a spus Zsombori.
În aprilie 2006, se împlinesc zece ani de la atingerea primei criticităţi la reactorul Unităţii nr. 1 de la Centrala Nuclearo-electrică de la Cernavodă (U1), iar în decembrie 2006 se împlinesc zece ani de la atingerea puterii nominale la aceeaşi unitate. În prezent, la Cernavodă au început testele de punere în funcţiune a Unităţii 2.
"Testele actuale nu sunt cele care vizează partea nucleară a Centralei.
Oricum, indiferent dacă vom depăşi termenele anunţate, pentru CNCAN cel mai important lucru este siguranţa populaţiei. De aceea vom face aceste teste fără grabă, iar cetăţenii pot fi siguri că nu vom permite nici un rabat de la calitate", a precizat Lucian Biro, director CNCAN.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *