Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) si CEC risca sa fie obligate la plata a 3.000 miliarde de lei, in cazul in care instanta va da castig de cauza si Asociatiei Nationale a Investitorilor FNI (n.r.: cealalta asociatie constituita de pagubitii FNI) in procesul ce va avea loc pe 23 ianuarie 2004, a declarat, ieri, vicepresedintele AVAB, Mircea Ursache. El a reamintit ca Autoritatea va contesta decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 12 decembrie a.c., care obliga AVAB si CEC la plata a 50 miliarde lei catre Asociatia investitorilor pagubiti CEC-FNI.
"Opinia publica trebuie sa stie ca poate fi obligata, printr-o eventuala decizie a Justitiei, sa plateasca acesti bani (circa 91 milioane de dolari, n.r.)", a mai spus Mircea Ursache, subliniind ca, in fapt, e vorba de bani publici. "In toata tara exista numeroase litigii pe tema FNI, in care instantele au decis suspendarea proceselor pana la finalizarea dosarului penal, in care sunt cercetate persoane din cadrul FNI, SOV Invest si CEC. Exceptie face doar decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 12 decembrie. De indata ce Casa de avocati cu care lucram va finaliza documentatia, AVAB va ataca aceasta decizie", a spus Ursache.
Firmele nu vor sa plateasca la "Fondul FNI"
AVAB intentioneaza sa recupereze 54 miliarde de lei reprezentand contributii neonorate de societatile de stat la fondul pentru ajutor financiar acordat investitorilor de la FNI, a afirmat Mircea Ursache.
Guvernul a decis, in 2001, sa acorde un ajutor in suma de 10 milioane de lei pentru fiecare investitor FNI care nu a efectuat nici o rascumparare si avea un venit net lunat pe membru de familie de pana la un milion de lei. In acest scop a fost constituit un fond de ajutor la care au contribuit societatiile cu capital de stat, regiile autonome si companiile nationale. Cota fiecarei societati reprezenta pana la 50% din fondul de rezerva.
"Din valoarea notificata de AVAB si Ministerul Finantelor Publice, de 330 miliarde de lei, societatile obligate prin lege au depus doar 276 miliarde de lei, rezultand o diferenta de 54 miliarde de lei", a spus Ursache. Potrivit oficialului AVAB, printre societatile care nu si-au achitat obligatiile se numara Distrigaz Nord, SN Radiocomunicatii, Posta Romana.
Datornicii la fondul de sanatate, executati
Pe de alta parte, vicepresedintele AVAB a precizat ca incepand cu data de 5 ianuarie 2004, Autoritatea va trece la executarea silita a tuturor agentilor economici de stat sau privati, care au datorii de sub un miliard de lei la fondul de sanatate. "Este vorba de 134.000 de societati, carora AVAB, prin derogare de la lege, le va trimite o somatie colectiva pentru plata datoriilor, in termen de zece zile. De asemenea, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ii va notifica pe datornici, in "Monitorul Oficial". Toate creantele vor fi consolidate in dolari SUA, la data preluarii lor de catre AVAB. Datornicii vor fi tratati egal in procedura executarii silite, indiferent daca sunt de stat sau privati", a spus oficialul institutiei.
Pana in prezent, AVAB a incasat 86 miliarde de lei de la marii datornici la Fondul unic de Asigurari Sociale de Sanatate.
Planuri mari pentru anul electoral
AVAB si-a propus sa obtina, anul viitor, venituri din valorificarea activelor neperformante, in suma de 2.100 miliarde de lei. Printre prioritatile institutiei pe 2004 se numara valorificarea creantelor bugetare existente in evidenta contabila a CNAS, continuarea recuperarii creantelor preluate de la Ministerul Finantelor, in scopul reintregirii fondului de risc si intensificarea procedurii de executare silita a datornicilor.
Have something to add? Share it in the comments.