Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a trimis la Parchet un raport privind neregulile grave constatate la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, dupa efectuarea unui control, a anuntat, ieri, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur (foto). "In urma verificarilor, 11 persoane au fost gasite vinovate. Nereguli au mai fost descoperite si in privinta unei hotarari de Guvern din 24 decembrie 2004, prin care au fost alocate 190 miliarde de lei pentru actiunea de identificare a animalelor. Corpul de Control a mai descoperit unele neregului privind nerespectarea procedurilor de licitatie de catre firmele care s-au ocupat de identificarea suinelor, ovinelor si caprinelor", a declarat Flutur, in cadrul unei conferinte cu tema "6 luni de guvernare".
Fondul de vanatoare de la Balc, licitat
Pe de alta parte, ministrul a precizat ca expertii firmei PricewaterhouseCoopers au finalizat evaluarile privind investitiile realizate de catre Ion Tiriac la Fondul de vanatoare Balc, judetul Bihor, renumit pentru celebrul "masacru de mistreti" din 2004. Acestea sunt estimate la circa 1,6 milioane de euro. "Anuntul privind licitatia pentru gestionarea Fondului Balc va fi publicat in zilele urmatoare", a spus Gheorghe Flutur. In privinta terenului agricol al SC Insula Mare a Brailei, ministrul agriculturii a afirmat ca deocamdata nu se poate scoate la licitatie. "Exista o ordonanta prezidentiala care ne opreste sa scoatem la licitatie terenurile, pentru a rezolva problema concesionarii", a spus Flutur.
Datornicii ADS, executati silit
Alte nereguli au fost descoperite de Corpul de Control la Agentia Domeniilor Statului (ADS). "Agentia are de incasat circa 3.300 miliarde de lei de la clienti. Avem 1.500 de procese pe rol, iar ADS s-a inscris la masa credala. In perioada urmatoare va fi emisa o ordonanta de urgenta prin care datornicii la stat vor fi executati si li se va pune sechestru pe bunuri", a mai declarat Flutur.
La categoria "datorii bugetare" este inclusa si activitatea de cercetare, cu o suma de circa 1.400 miliarde de lei. "La statiunea pomicola de la Baneasa, din 700 ha de teren, doar 300 ha sunt pentru pomicultura, restul fiind cultivate cu cereale care nu sunt inregistrate. In urma controlului, am decis schimbarea conducerii", a precizat Flutur. El a dat si exemplul statiunii de cercetare de la Greaca, judetul Giurgiu, unde din 400 hectare de teren agricol, numai pe 100 hectare exista culturi viticole, restul fiind in paragina. "Si la acest institut de cercetare am decis schimbarea conducerii", a spus ministrul.
Recolta de grau, mai mica cu 20%
Estimarile privind productia de grau din acest an au fost corectate in sens negativ, ministrul agriculturii asteptandu-se la o scadere cu 10-20% fata de nivelul prognozat la inceputul acestei luni, cand a fost anuntata o recolta de aproximativ 7 milioane de tone. Potrivit ministrului, cauzele sunt ploile si atacurile daunatorilor.
Flutur a aratat ca una din prioritatile Ministerului Agriculturii este stimularea procesului de depozitare a cerealelor, prin acordarea de subventii in valoare de circa 2 euro/tona pentru cantitatile stocate in lunile august, septembrie si octombrie, suma diminuata progresiv in lunile noiembrie si decembrie, in vederea stimularii vanzarii graului pe piata. Oficialul a adaugat ca au inceput discutii cu producatorii pentru acordarea unei prime de 10-12 euro la tona de grau exportata.
TVA majorata, alimente mai scumpe
Posibila majorare a TVA pana la 22% va avea ca efect scumpirea produselor agroalimentare, a mai anuntat ministrul agriculturii. "In mod categoric, daca TVA va fi majorata, vom asista la cresterea preturilor produselor alimentare. Totusi, aceasta masura a fost doar anuntata de ministrul finantelor si inca nu s-a luat nici o decizie in acest sens", a explicat Flutur.
Have something to add? Share it in the comments.