Stiri si noutati

Coruptia foarte mare si fiscalitatea, primele probleme reclamate de afaceristi

Nivelul ingrijorator al coruptiei, fiscalitatea ridicata si reglementarile din domeniul muncii raman principalele probleme reclamate de oamenii de afaceri din Romania, potrivit unui raport al Serviciului de Consultanta in Domeniul Investitiilor Straine (FIAS) din cadrul Bancii Mondiale. "Coruptia din Romania este un element de mare ingrijorare atat pentru mediile de afaceri, cat si pentru organismele internationale. Domeniile cele mai afectate de coruptie sunt procedurile privind importul sau exportul, constructiile, activitatile privind inregistrarile", se arata in raportul citat de Madiafax.

Foreign Investment Advisory Service (FIAS) apreciaza ca raspunsurile comunitatii de afaceri indica o imbunatatire a perceptiei asupra climatului investitional, insa multe probleme nu au fost inca rezolvate si continua sa afecteze negativ mediul de afaceri.

Alte obstacole indicate de afaceristi mai sunt gradul ridicat al fiscalitatii, modificarea legislatiei, inspectiile numeroase ale autoritatilor, greutatea de conectare la utilitati. FIAS constata, totodata, ca rolurile si relatiile de colaborare dintre diferite institutii ale statului nu sunt clar definite, iar firmele din domeniul constructiilor se confrunta cu multe probleme, printre care existenta unor proceduri lente, documentatia voluminoasa solicitata de numeroasele autoritati sau agentii din domeniu, inclusiv un sistem de taxare netransparent, care favorizeaza abuzurile.

Oamenii de afaceri percep Guvernul si autoritatile locale ca un ajutor insuficient in domeniu. FIAS remarca insa eforturile Executivului privind imbunatatirea mediului de afaceri in general si unele masuri adoptate de autoritati, printre care infiintarea Autoritatii Nationale de Control. (C.S.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *