Stiri si noutati

Cotatiile actiunilor europene au crescut, in aceasta saptam?na, p?na la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Dupa ce Consiliul de Politica Monetara a Bancii Centrale Europene a luat, in 1 decembrie, decizia majorarii ratei dobanzii de referinta la 2,25 procente, dupa cinci ani de reduceri ale acesteia, cotatiile actiunilor europene au crescut, in aceasta saptamana, pana la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, informeaza Bloomberg.
Royal Philips Electronics NV, liderul de pe piata europeana a produselor electronice si Volkswagen AG, cel mai mare producator de autovehicule din regiune, au sustinut cel mai mult si cu anticipare, castigurile bursiere ale actiunilor europene.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a adaugat 1,5 la suta, pentru a ajunge la 306,68 puncte, aceasta fiind cea mai ridicata valoare din luna august a anului 2001. Indicele a crescut sase saptamani consecutiv, cea mai lunga durata de crestere inregistrata in ultimele patru luni. Indicele Stoxx 50 s-a majorat cu un procent iar indicele Euro Stoxx 50 pentru cele 12 tari care utilizeaza moneda euro, a castigat 1,6 procente.
Actiunile europene pot creste, in valoare, cu 15 procente, pe parcursul anului viitor, pentru ca deocamdata acestea sunt prea ieftine pentru a da o perspectiva corelata unor profituri substantiale, a declarat de la Delta Lloyd NV din Amsterdam, analistul de investitii, Alex Otto.
Stoxx 600 s-a majorat cu 22 procente, in anul 2005, acesta constituandu-se in cel mai mare castig anual al ultimilor sase ani. Profiturile corporatiste pot creste cu 25 la suta, in anul curent, mai mult decat dublu fata de cresterea prognozata in luna ianuarie, conform estimarilor combinate de FactSet Research Systems Inc.
Indicii nationali au crescut, in aceasta saptamana in aproape toate cele 18 piete vest-europene, cu exceptia Spaniei. Indicele DAX din Germania s-a majorat cu 2,2 la suta, indicele CAC 40 al francezilor s-a majorat cu 1,4 la suta iar FTSE 100 al britanicilor a adaugat 0,1 procente, in decursul saptamanii curente.
Banca Centrala Europeana (BCE) a a ridicat rata dobanzii de referinta cu 0,25 procente, rata ajungand astfel la 2,25 procente. Motivul acestei cresteri este dat de incercarea de a tine inflatia sub control, cei 18 membri ai Consiliului de Politica Monetara a BCE votand in unanimitate pentru majorarea ratei, a declarat presedintele Bancii, Jean-Claude Trichet. Acesta a mai subliniat ca nu se mai gandeste la alte majorari ale ratei, in viitorul apropiat.
Nivelul ridicat al preturilor petrolului a impins si celelalte costuri in sus, rata lunara a inflatiei ajungand la nivelul de 2,5 procente in luna octombrie 2005, depasind astfel pragul de doua procente pe care il are drept obiectiv BCE. Cresterea dobanzilor este principala arma de care dispune BCE pentru a lupta impotriva cresterii preturilor, insa pana acum aceasta solutie nu a fost utilizata din cauza temerilor ca economia zonei euro nu a inregistrat o crestere economica suficienta pentru ai permite sa suporte o majorare a costului creditului.
Ultima oara cand BCE a ridicat rata dobanzii de referinta a fost 6 octombrie 2000, atunci rata fiind majorata de la 4,5 la suta la 4,75 la suta. De atunci, rata nu a mai fost majorata ci a scazut de la 4,75 la suta pana la 2,00 la suta.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *