Stiri si noutati

Creditarea in valuta, jertfa pe altarul stabilitatii financiare

BNR are ca principal obiectiv stabilitatea preturilor si cea financiara si va adopta orice masuri in acest sens, chiar daca acestea implica restrictii de acordare a creditelor in valuta, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu (foto), citat de Mediafax. "Ramanem partenerul bancilor comerciale, dar avem obiective diferite. Bancile comerciale urmaresc obtinerea profitului, iar pentru asta sunt gata sa scoata bani din piatra seaca. Conform legii, BNR urmareste stabilitatea interna a preturilor si stabilitatea financiara. Din acest punct de vedere, cresterea creditului in valuta in Romania la peste doua treimi din totalul imprumuturilor acordate nu mai este un lucru cu care sa glumim", a spus Isarescu.

?E in interesul bancilor?

"O caracteristica a acestor crize este ca se manifesta ca o reactie in lant. In momentul in care se declanseaza, efectul se propaga rapid si apoi orice interventie devine tardiva. BNR isi ia in serios obiectivul privind stabilitatea financiara si actioneaza proactiv pentru descurajarea creditului in valuta care a ajuns la limita stabilitatii financiare?, a mai spus guvernatorul. Masurile discutate de BNR vizeaza astfel creditului in valuta "in limite prudentiale?. "Urmarim acest obiectiv de durata, care este chiar in interesul bancilor comericale si al bancherilor, chiar daca unii dintre ei tipa ca din gura de sarpe ca nu le place", a precizat Isarescu.

Tot ieri, bancherii se intrebau daca masurile administrative discutate de BNR se incadreaza in regulile economiei de piata.

Incepe numaratoarea inversa

Consiliul de Administratie al BNR a discutat joi o serie de masuri pentru a limita creditarea in valuta. O varianta este plafonarea soldului finantarilor in valuta la 200-300% din fondurile proprii ale bancilor. Aplicarea acestei masuri va stopa creditarea in valuta in cazul celor mai multe banci. Cea de-a doua masura vizeaza regulamentul privind provizionarea, prin schimbarea clasei de incadrare din punct de vedere financiar pentru clientii persoane fizice care iau credite in valuta. Astfel, debitorii care obtin venituri indexate la valuta de imprumut se incadreaza in clasa financiara B – risc mediu, iar cei cu venituri in lei – in clasa C. La determinarea riscului de credit, in functie de care se stabileste cuantumul provizioanelor care trebuie constituite, bancile vor lua in considerare si puterea financiara a clientului. Reprezentantii bancilor comerciale si cei ai BNR se vor intalni saptamana viitoare pentru a discuta aceste masuri. (C.S.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *