Stiri si noutati

Creditele platite anticipat sunt taxate cu dobanzi de pana la 6%

Unele banci ?taxeaza? rambursarea anticipata a creditelor, in timp ce altele nu practica penalitati de acest gen. Comisioanele practicate de institutiile din prima categorie ajung pana la 6% din suma platita in avans. De exemplu, indiferent de tipul de credit contractat de la Banc Post, valoarea comisioanelor de rambursare anticipata este de 5%. Aceeasi dobanda este perceputa si de BRD-GSG in cazul clientilor care achita anticipat creditele pentru nevoi personale nenominalizate ce au fost contractate cu o dobanda fixa. In cazul in care pentru credit, clientul a platit dobanda variabila, comisionul este de 3%. Comisioanele cresc, insa, la 6% din suma rambursata in cazul creditelor pentru achizitionarea de autoturisme cu dobanda fixa. Daca creditele de acest gen au fost contractate cu dobanzi variabile, rambursarea anticipata este de numai 3%. ?BRD practica o politica de tarifare ce reflecta costurile pentru banca legate de respectiva operatie (…). Rambursarea in avans reprezinta pentru banca un prejudiciu si pentru acest prejudiciu noi tarifam. Este o politica sincera, corecta pentru actionarii bancii si educativa pentru client?, afirma presedintele BRD. In cazul in care nu ar fi aplicate comisioane la rambursarea anticipata, nu ar mai exista un control asupra activelor si pasivelor bancii, a explicat Baltazar.

Taxa numai la creditele cu dobanda fixa

Alte institutii bancare practica comisioane mai mici in cazul platii anticipate a creditelor de acest gen. De exemplu, clientii BCR achita o dobanda de 1% din suma platita anticipat, iar aceasta numai in cazul creditelor cu dobanda fixa. ?Introducerea comisioanelor de rambursare anticipata tine de politicile si strategia fiecareia si au in vedere, in general, prognoza pe termen lung in privinta plasamentelor. Comisioanele nu sunt un cost suplimentar pentru persoana creditata, pentru ca nu va mai avea costuri legate de dobanda pe perioada ramasa pana in momentul in care ar fi venit scadenta finala a creditului?, afirma purtatorul de cuvant BCR, Corneliu Cojocaru.

Banci mici, comisioane zero

In acelasi timp, exista si banci, precum Banca Transilvania sau Banca Romaneasca, care nu percep comisioane la rambursarea anticipata a nici unui tip de credite de consum. Oficialii BT afirma ca aceasta este ?abordarea comerciala a bancii? si implicit riscul asumat de aceasta. ?Este un risc pe care ni l-am asumat. Am ales riscul de a nu face bani cand dobanzile vor scadea, iar clientul se va putea refinanta din alte imprumuturi?, ne-a declarat directorul general adjunct al BT, Ionut Patrahau. In acelasi timp, el a adaugat insa ca ?romanii nu prea sunt obisnuiti sa se refinanteze?. Spre deosebire de alte banci, BT nu acorda o perioada de gratie la rambursarea imprumuturilor, a adaugat Patrahau. (C. Stegarescu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *