Stiri si noutati

Creditorii au aprobat programul de reorganizare a RAFO si CAROM

Laurentiu Solomon

Convocati ieri, la sediul din Onesti al societatii RAFO, creditorii au votat, cu o majoritate covarsitoare, programul de restructurare a celor doua firme, RAFO si CAROM, aflate in pragul falimentului, dar care beneficiaza de prevederile OUG nr. 101/18 noiembrie a.c., referitoare la preluarea de catre AVAS a creantelor insumate la 18.000 miliarde lei. "Totul a fost facut in temeiul Legii nr. 64/95 privind reorganizarea si falimentul societatilor comerciale, programarea convocarii creditorilor in vederea votarii programului de reorganizare propus fiind facuta in cadrul termenului de 30-45 de zile stipulat in respectiva lege", ne-a declarat Marin Anton, consilierul directorului general al companiei Balkan Petroleum, actionarul majoritar al societatii RAFO.

Cerere de amanare refuzata

Desi, in final, controversatul si, la un moment dat, refuzatul plan de reorganizare a celor doua firme din Onesti a trecut de votul creditorilor, totusi, potrivit afirmatiilor consilierului Anton, atat reprezentantul AVAS, cat si cel al SNP Petrom au solicitat un termen de prerogare. Mai concret, un nou termen de amanare a votului dupa preluarea de catre AVAS a creantelor, in virtutea obligatiilor conferite de OUG nr.101.

"Potrivit Legii 64, aceasta amanare nu este posibila si nu este permisa, legea stabilind ca supunerea la vot a planului de reorganizare trebuie facuta numai o singura data", a precizat reprezentantul actionarului majoritar.

El nu a reusit, insa, sa se lamureasca si sa lamureasca enigma referitoare la termenul limita, neprecizat in mult-contestata ordonanta guvernamentala, la care AVAS va trebui sa preia creantele.

CFR a votat impotriva

Desi au facut parte dintr-o categorie de creditori neesentiala – cel putin in opinia majoritarilor salvati, din nou, de la faliment – companiile nationale CFR SA si Electrica au votat impotriva programului de redresare a celor doua firme. "Deoarece, potrivit legii, numarul creditorilor din grupa respectiva nu a intrunit procentajul minim prevazut, votul impotriva al celor de la CFR si Electrica nu a contat", a mentionat, relaxat, consilierul Anton, care a estimat ca, "incepand cu data de 8 decembrie, va incepe aplicarea programului de reorganizare al RAFO si CAROM".

Cat priveste cele 18.000 miliarde de lei, reprezentand "gaurile" de la RAFO si CAROM, din acestea se puteau asigura doua-trei recalculari ale pensiilor sau, poate, 18.000 de apartamente pentru tineri.

Mircea Ursache: ?Nu s-a tinut cont de pozitia AVAS?

"Pozitia noastra a fost ca votarea si aprobarea programului de reorganizare a celor doua societati, RAFO si CAROM, nu era oportuna a fi facuta in sedinta de ieri", ne-a declarat Mircea Ursache, presedintele AVAS, institutia desemnata prin OUG nr.101 sa preia creantele detinute de Ministerul Finantelor, Directia Regionala a Vamilor Iasi si SNP Petrom la RAFO. Argumentele impotriva votului, invocate de presedintele Ursache si sustinute la Onesti de reprezentantii AVAS, se refera la faptul ca, pana in prezent, nu a fost finalizata preluarea creantelor, fiind intocmit numai cu Ministerul Finantelor contractul de cesiune. Totodata, nu a fost stabilita, printr-un raport de evaluare, valoarea acestor creante, iar AVAS nu a primit avizul din partea Consiliului Concurentei. "Oricum, potrivit Legii 64, nu este obligatoriu ca majoritatea creditorilor sa accepte punctul nostru de vedere in privinta amanarii adunarii de votare a programului de reorganizare", a concluzionat presedintele AVAS care, referindu-se la soarta contractelor de cesiune a creantelor, a tinut sa mai precizeze ca, " in urmatoarele zile vor fi incheiate contractele si cu Directia Vamilor Iasi si Petrom".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *