Stiri si noutati

Cresterea sperantei de viata e… ingrijoratoare!

Marius Guta

In cadrul unei conferinte desfasurate la New York economistul-sef al Swiss Re Economic Research and Consulting North America, Kurt E. Karl, a declarat ca situatia actuala in care se afla piata asigurarilor non-viata, caracterizata de cresterea primelor de asigurare si de cresterea preturilor reasigurarii va continua pana in momentul in care companiile de profil vor atinge un nivel de capitalizare adecvat.

"Se pare ca pierderile totale inregistrate de asiguratorii si reasiguratorii non-viata in 2001 se ridica la circa 90 miliarde de dolari", a afirmat Kurt Karl. Potrivit acestuia, in 2002 acestea vor fi si mai mari, in principal din cauza rezultatelor nesatisfacatoare ale portofoliilor investitionale ale companiilor, afectate la randul lor de fluctuatiile pietei de valori mobiliare.

Tocmai de aceea, asiguratorii din Europa vor avea mult mai mult de suferit decat cei din America, pentru ca europenii au investit mai mult in piata de capital. "Se poate ajunge astfel la o discrepanta intre preturile din Europa si cele de peste Ocean." Pe de alta parte, cresterea nivelului primelor si studierea aprofundata inainte de preluarea riscurilor aferente ar putea duce la o crestere a profitabilitatii portofoliilor companiilor de asigurare/reasigurare. Potrivit lui Hans Zimmerman, director al Departamentului Risk Solutions din cadrul Swiss Re, mai multe contracte de reasigurare multianuale se apropie de sfarsit si vor trebui reinnoite in sezoanele 2002-2003 si 2003-2004, la preturi mult mai mari.

Cuantumul acestor majorari depinde insa de evolutia viitoare a burselor. Interesant este si faptul ca, in cadrul aceleiasi conferinte, expertii au ajuns la concluzia ca imbatranirea generalizata a populatiei, cauzata de cresterea sperantei de viata, va necesita modificari majore ale sistemelor de pensii, fie ele administrate de stat sau de catre sectorul privat.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *