Stiri si noutati

Criza cerealelor se extinde si la culturile de cartofi. Taranii sunt in sapa de lemn

Claudia Botezatu

Producatorii agricoli se confrunta cu una dintre cele mai grele situatii din ultimii ani, fiind nevoiti sa stea cu graul in hambare din cauza ca nu reusesc sa-l vanda la un pret rezonabil. "Situatia este foarte grea. Sunt judete, cum ar fi Timis, unde toti stau cu graul in stoc. Pretul este extrem de mic pentru graul de panificatie, cam 3.000-3.700 lei kilogramul. Pentru cel furajer, nu este mai mare de 2.000-2.200 lei. La acest pret, nu se acopera nici 30% din costuri", ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele federatiei sindicale Agrostar. Acesta a confirmat declaratia ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, referitoare la faptul ca exista cantitati mari de grau pe piata, insa spune ca mare parte din productie este de proasta calitate si nu poate fi folosita pentru panificatie.

"Potrivit datelor noastre, cam 85% din recolta de anul acesta este compromisa din punct de vedere calitativ. Da, cantitativ avem productie buna, dar calitatea lasa de dorit", a spus Nicolae. El sustine ca producatorii au facut o serie de solicitari Ministerului Agriculturii in vederea interventiei acestuia pe piata graului prin stabilirea unui pret minim garantat. "S-au infiintat acele consilii pe produs unde oamenii se intalnesc si dezbat problemele agriculturii. Din pacate, hotararile care se iau acolo nu sunt bagate in seama de Ministerul Agriculturii", a precizat Nicolae.

MAPDR promite masuri pentru anul viitor

Nicolae Flaviu Lazin, secretar de stat in Ministerul Agriculturii a spus ca in acest an nu poate sa stabileasca un pret de referinta, dar poate ca acest lucru va fi facut anul viitor. "Oricum am vrea sa-i protejam, nu putem sa acoperim pierderile celor care nu fac performanta", a declarat Lazin, referindu-se la micii producatori care, din pacate, reprezinta peste 90% din agricultori.

Aceasta afirmatie contrazice actiunea Ministerulului Agriculturii de a emite noi cupoane agricole pentru lucrarile de toamna, sistem care incurajeaza agricultura de subzistenta. De la bugetul Ministerului Agriculturii au fost alocate pentru cupoane peste 3.000 miliarde de lei. "Se duc spre agricultura de subzistenta. Cei din actuala putere fac exact ce au facut si ceilalti, cu toate ca au promis ca vor renunta la cupoane. Probabil nu au renuntat gandindu-se ca poate vor fi alegeri anticipate", a spus Nicolae.

Gheorghe Flutur a declarat in urma cu doua zile ca anul viitor Ministerul Agriculturii va interveni pentru reglarea pietelor, "fie ca este criza, fie ca este supraproductie".

Taranii isi abandoneaza cartofii

O situatie grea se intalneste si la producatorii de cartofi. "Din nefericire pentru tarani, productia este foarte slaba, ca urmare a ploilor din acest an. Foarte multi renunta chiar sa mai recolteze, fiind vorba cam de noua din zece tarani", ne-a declarat Ioan Benea, presedintele Federatiei Cultivatorilor de Cartofi din Romania. Acesta ne-a explicat ca o mare parte din productie a fost atacata de mana, fapt pentru care cultivatorii au fost nevoiti sa aplice o serie de tratamente costisitoare. Producatorii mai mari si-au permis sa aplice intre sapte si zece tratamente, cate au fost necesare, insa cei mici, speriati de costuri, s-au lasat pagubasi si au renuntat sa salveze culturile de cartofi. "Mana a distrus culturile de cartofi. Doar marii producatori au productii bune dupa ce au facut tratamentele", a precizat Benea. Insa, acestia nu reprezinta decat 40% din piata.

Ioan Benea n-a mai spus ca producatorii vand cartofii cu 4.000-6.000 lei kilogramul. Insa, pe lantul comercial apar intemediarii, care pun un adaos de trei ori mai mare decat valoarea la care vand cultivatorii.

Cartofi la pret de dumping

In aceste conditii, producatorii interni vor trebui sa faca fata si concurentei importurilor, care in multe cazuri este neloiala din cauza preturile de dumping. "Au venit cartofi la care au fost declarate in vama preturi de 1.000 lei kilogramul. La aceasta valoare au fost aplicate taxele necesare. Importatorii plateasc TVA la valoarea de 1.000 lei, iar noi, la 4.000 lei. Asta este evaziune fiscala. Am cerut prin sedintele consiliului pe produs unde sunt si reprezentanti ai Ministerului Agriculturii sa fie instituit un pret minim in vama. Pana acum nu am primit nici un raspuns", a mai spus Benea.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *