Stiri si noutati

D.I. Popescu: Vom privatiza Petrom in maximum zece zile

Carmen Neacsu

Contractul de privatizare a Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom va fi parafat in cel mult 10 zile, a anuntat, ieri, ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu. El a precizat, de asemenea, ca si privatizarea celor doua filiale ale Electrica – Banat si Dobrogea – va fi finalizata pana la finele saptamanii in curs. Valoarea tranzactiei cu cele doua societati, care deservesc aproximativ 1,4 milioane consumatori si acopera circa 20% din totalul distributiei de energie la nivel national, este de 112 milioane de euro. Compania italiana Enel a depus oferta finala pentru cele doua companii in luna martie a.c.

“Mi s-a parut firesc ca Liviu Luca sa discute cu cei doi viitori actionari ai Petrom contractul de munca al sindicatului si alte aspecte legate de salariati.”

Nu vor fi disponibilizari la Petrom

Ultimele aspecte legate de problema salariatilor de la Petrom vor fi discutate astazi de presedintele Consiliului de Administratie al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, cu Liviu Luca, liderul sindicatului de la Petrom. Dan Ioan Popescu nu a oferit prea multe detalii la acest ultim capitol, multumindu-se sa afirme doar ca in contractul de privatizare nu exista clauze privind disponibilizarea salariatilor. ?Daca aveam in contractul de privatizare disponibilizari, v-as fi spus?, a raspuns Popescu, in conferinta de presa de ieri, la o intrebare pe aceasta tema. ?Mi s-a parut firesc ca Liviu Luca sa discute cu cei doi viitori actionari ai Petrom contractul de munca al sindicatului si alte aspecte legate de salariati?, a spus ministrul, care a anuntat ca va participa personal la intalnirea de astazi, impreuna cu Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom. Strategia de privatizare a Petrom prevede vanzarea unui pachet de 33,34% din actiuni catre investitorul strategic. Acesta va realiza ulterior o majorare de capital, pentru ca participatia sa sa atinga cel putin 51% din actiuni. Grupul austriac OMV a ramas singurul ofertant calificat pentru inceperea negocierilor finale. Privatizarea Petrom figureaza la loc de cinste in noul acord cu FMI, in timp ce in vechiul acord au fost ceva probleme legate de disponibilizarea angajatilor companiei.

Urmatoarea mare privatizare, cea a gazelor

Daca vanzarea Petrom si a sucursalelor Electrica sunt aproape certe, privatizarea in domeniul ditributiei de gaze este inca la nivelul discutiilor de tatonare. Astfel, ministrul economiei se va intalni astazi cu presedintele Consiliului de Administratie al Gazprom, Alexei Miller, pentru a aborda aspecte legate de privatizarea Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, pentru care grupul rus a depus o oferta preliminara. Seria intalnirilor cu reprezentantii companiilor interesate de preluarea distributiei romanesti de gaze naturale va continua, pana la 15 iulie – data pana la care sunt asteptate oferetele finale ale investitorilor – cu societatea germana Wintershall. Au mai fost purtate discutii si cu oficialii Ruhrgas (Germania) si Gaz de France. Ofertele finale si neangajante pentru Distrigaz Nord au fost depuse de Gazprom, Wintershall, Ruhrgas, Gaz de France si Enel. Pentru Distrigaz Sud, firmele ofertante sunt Gazprom, Ruhrgas, Gaz de France si Enel. Pentru a nu se ajunge la o pozitie de monopol pe piata, cele doua societati de distributie a gazelor nu vor putea fi preluate de acelasi cumparator, pentru a nu se ajunge la o pozitie de monopol. Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, a anuntat recent ca va depune o oferta pentru Distrigaz Sud, individual sau in consortiu cu Marco Industries.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *