Stiri si noutati

Dan Docan, directorul general al CNIN: ?Pana acum, marcajele pe care le producem nu au putut fi contrafacute?

Carmen Neacsu

Compania Nationala Imprimeria Nationala (CNIN) s-a remarcat printr-o serie de masuri eficiente in lupta impotriva evaziunii fiscale. Ce efect a avut, de exemplu, introducerea banderolelor pentru produsele accizate?

In primul rand, a crescut gradul de securizare datorita materialelor folosite la confectionarea acestora. A crescut numarul de banderole, respectiv timbre vandute fata de anii precedenti. A crescut numarul situatiilor in care organele de control pot identifica daca banderolele si timbrele sunt false sau nu. Am facut pregatire cu organele de control, respectiv cu organele de politie, inspectie fiscala si Garda Financiara pentru a identifica mai usor marcajele care sunt suspecte a fi contrafacute. Chiar astazi am fost invitati sa participam la un program de pregatire si instruire a lucratorilor Ministerului Administratiei si Internelor, a ofiterilor din cadrul serviciilor judetene de politie pentru investigarea fraudelor.

Pot fi falsificate aceste banderole?

Exista incercarea de a fi falsificate, exact cum se incearca a fi falsificate si bancnotele straine, inclusiv euro. Important este daca se reuseste. Nu putem stopa incercarea unora de a falsifica, pentru ca nu depinde numai de noi. Pe noi ne intereseaza sa facem un marcaj care sa nu poata fi contrafacut. Pana in momentul de fata, marcajele pe care le producem nu au putut fi contrafacute, fiind la distanta mare de calitatea produselor pe care noi le executam. De altfel, schimbam foarte des desenul marcajului, tocmai pentru a crea dificultati deosebite celor care incearca acest lucru. Este si foarte greu sa poti sa reusesti contrafacerea, pentru ca inseamna o investitie financiara foarte mare, ceea ce nu isi permite oricine sa faca. Materialele pe care le folosim sunt aduse din strainatate, fiind aproape imposibil ca o singura persoana fizica sau juridica sa intre in posesia tuturor. De asemenea, de saptamana viitoare vom pune la dispozitia organelor de control accesul la soft-ul nostru, pentru a inlesni activitatea acestora si a evita perioadele mai lungi de purtare a corespondentei. Acestea vor accesa imediat softul cu baza noastra de date, ce cuprinde informatii cu cei carora le-am vandut banderolele sau timbrele fiscale sau cu cei care au cumparat facturi fiscale. Mai ales ca, dupa 1 iulie, o data cu introducerea noilor facturi personalizate, avem si imagini cu cei care achizitioneaza aceste documente.

CNIN nu are deci atributii de control in ceea ce priveste documentele falsificate…

Nu avem atributii de control, Imprimeria Nationala efectueaza expertize si colaboreaza cu organele de control. Periodic, sunt cazuri in care facem expertize asupra banderolelor care nu sunt autentice, iar rezultatul il comunicam organelor de cercetare penala. Suntem societate comerciala, nu autoritate de control sau de autorizare.

Au fost cazuri de falsificare a facturilor personalizate?

Pana acum nu avem nici o incercare de contrafacere a facturilor personalizate, tehnic este foarte greu de realizat. Avem o singura problema, cea a firmelor-fantoma. Sunt firme infiintate care nu functioneaza niciodata si care-si procura aceste formulare. Exista un plan elaborat impreuna cu cei de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala a carui implementare va reduce substantial activitatea acestor firme-fantoma.

Ce masuri noi are in vedere Imprimeria Nationala in viitorul apropiat?

Incercam sa cream un centru de relatii cu publicul, care va fi amenajat in sediul nostru din Bdul Alex Ioan Cuza nr. 56, sector 1. Este un sistem de informare si programare telefonica. In momentul in care cineva face comanda, i se va spune exact ora si data cand se va onora aceasta.

Banderolele si timbrele fac dovada platii accizelor

" Nici o persoana din cele care au fost arestate nu au lucrat, nu lucreaza si nu vor lucra pentru Imprimeria Nationala", a declarat directorul general al CNIN, referindu-se la informatiile eronate aparute in presa, potrivit carora doi dintre membrii retelei de falsificatori ar fi lucrat la Imprimerie.

"In acest moment, participam la doua licitatii internationale. Am trecut de faza preselectiei, iar din punct de vedere tehnic am indeplinit toate conditiile solicitate. Afirmatiile de genul celor care au fost facute duminica, nedovedite in practica, pot aduce prejudicii grave Imprimeriei Nationale si pot afecta chiar participarea la licitatie. E un prejudiciu de imagine. In ceea ce priveste banderolele si timbrele aplicate la produsele din alcool si timbrelor care se aplica pe produsele din tutun, vreau sa subliniez ca acestea fac dovada platii accizelor, si nu a calitatii produsului in cauza. Deci acestea trebuie sa fie identificate de organul de control si mai putin de catre consumator trebuie sa fie identificata. Este dovada platii accizei, nu este o dovada a calitatii produsului.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *