– Cand va incepe sa functioneze sistemul de apeluri de urgenta 112?
– Pentru Bucuresti, Constanta, Prahova, Slobozia, Brasov, zonele acestea cu artere mai circulate, sistemul e realizat si va intra in functiune in luna aprilie.
– S-au tot amanat datele la care va incepe sa functioneze acest sistem…
– Implementarea unui asemenea sistem pare simpla la prima vedere, dar este complicata din mai multe puncte de vedere. In momentul in care pui in functiune un asemenea sistem trebuie sa fii sigur ca ambulanta, masina de politie, de pompieri, primeste apelul si ajunge la locul accidentului respectand norma europeana de 3-5 minute. Din acest motiv sistemul trebuie sa functioneze ireprosabil, sa nu te aduca in situatia de a iesi din uz pentru ca nimeni n-ar accepta o explicatie referitoare la o eventuala defectiune. Pe de alta parte, sistemul introdus in Romania este cel mai modern. Noi nu am copiat un sistem care functioneaza intr-o tara, ci am preluat, sa spunem, o platforma care a functionat in anumite tari si am imbunatatit-o cu cerintele noastre – care, repet, nu sunt printre cele mai simple. De pilda, autoturismele sunt localizate astfel incat la o interventie este trimisa cea mai apropiata masina, exista o gestiune geografica a lor in timp real. Din acest motiv, timpul de implementare a sistemului a fost mai lung.
– Apelurile vor fi preluate de operatori special pregatiti?
– Operatorii fac o verificare preliminara; au un curs de training special pentru identificarea situatiilor. Cel care suna apeleaza mai intai acest dispecerat, care este interfata ce gestioneaza prima reactie cu cel care suna si sa fie eliminate cazurile vizibile de apeluri frauduloase. Acestea nu sunt numai eliminate, ci sunt si inregistrate, astfel incat sa poata fi pedepsiti cei care suna pentru a se juca.
– Telecomunicatiile au atras investitii importante. Care este nivelul acestora?
– Datele pe care le avem noi arata ca doar in Telecomunicatii au existat 20 de investitii straine directe de peste 1 milion USD, cu o valoare totala de peste 389 milioane de USD in perioada 2001- 2003, iar in 2004 s-a ajuns la 24 de proiecte care totalizeaza 439 milioane USD. ARIS situeaza Telecomunicatiile pe primul loc dupa numarul proiectelor, urmate de industria energetica, cu 17 proiecte, si de industria metalurgica cu 11 proiecte. In CATV au fost investitii straine directe de peste 150 milioane USD, conform datelor Asociatiei de Comunicatii prin cablu. Aceste cifre se vor mari semnificativ in 2004 pentru ca piata autohtona, extrem de atractiva, le creeaza investitorilor un mare interes. Faptul ca am avut operatori care si-au dublat cifra de afaceri sau au avut cresteri de 50% ale acestui indicator in anul 2003 e un semnal care a fost receptionat ca atare de intreaga comunitate internationala. (Consuela Stegarescu)
Have something to add? Share it in the comments.