Stiri si noutati

Dan Voiculescu l-a amenintat, indirect, pe ministrul Codrut Seres ca-l va retrage din Guvern

Liderul Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, a afirmat ieri ca va retrage din Guvern reprezentantii formatiunii politice pe care o conduce, in cazul in care acestia nu vor rezolva problemele legate de export. Prin aceasta declaratie, facuta in cadrul unei dezbateri publice privind strategia nationala de export, Voiculescu s-a referit in mod indirect la ministrul economiei, Codrut Seres (foto). Este pentru a doua oara intr-o saptamana cand Seres primeste ultimatum. Amintim ca astazi expira termenul acordat de premierul Calin Popescu Tariceanu pentru intocmirea proiectului privind infiintarea birourilor de expansiune economica. Seres sustine ca proiectul este intocmit si ca va intra in dezbatere publica.

In cadrul dezbaterii privind exportul, Voiculescu i-a dat ministrului economiei o serie de indicatii, printre care aceea de a pune in aplicare propunerile facute de asociatiile patronale, mai ales de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Reprezentantul acestei asociatii, Mihai Ionescu, a solicitat majorarea capitalului social a Eximbank, ca o masura in vederea dezvoltarii exportului. La aceasta propunere, ministrul a afirmat ca se va face o capitalizare a bancii cu aproximativ 1.000 miliarde de lei. In acest moment, capitalul social al Eximbank se ridica la 40 milioane de euro.

O alta solicitare a ANEIR este sprijinirea cu bani de la buget a doua sau trei sectoare care pot fi competitive la export. In aceasta privinta, Seres a spus ca dupa parerea sa ar putea fi subventionate industria textila, cea a mobilei si sectorul IT. Patronatele prezente la dezbatere au solicitat si gasirea unor solutii privind stoparea fenomenului de dumping la importuri. Patronatele acuza ca autoritatile ca nu au luat masuri pentru dezvoltarea exporturilor, desi fiecare Guvern aflat la putere a elaborat cate o strategie nationala in acest sens. Actuala strategie este a treia dupa 1990 incoace. (Claudia Botezatu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *