Stiri si noutati

Datoriile marilor contribuabili se apropie de 55.000 miliarde de lei

Carmen Neacsu

La finele lui septembrie a.c., datoriile bugetare ale marilor contribuabili scazusera la aproape jumatate fata de nivelul inregistrat la finele anului trecut, respectiv de la 91.858 miliarde de lei la circa 55.000 miliarde de lei, suma acumulata de 414 intreprinderi.

Miza la 31 decembrie: 52.000 miliarde de lei

Trebuie remarcat ca lista datornicilor este mai putin consistenta in ceea ce priveste numarul de societati fata de cea din decembrie 2003, data de la care a fost "parasita" de aproape 100 de intreprinderi. In acordul cu FMI, Guvernul s-a angajat sa respecte un program strict de reducere a datoriilor acumulate de 452 de intreprinderi private catre bugetul general consolidat. Astfel ca autoritatile trebuie sa raporteze trimestrial stocul arieratelor acumulate de intreprinderile private monitorizate la bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale. Aceste arierate ar trebui sa ajunga la 31 decembrie a.c. la 52.000 miliarde de lei. Oficialii Fondului au acceptat, in septembrie, cererea de derogare a autoritatilor romane pentru nerespectarea, la 30 iunie a.c., a criteriului cantitativ privind datoriile societatilor amintite la bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale, care trebuiau reduse pana la 54.318 miliarde de lei.

Mii de miliarde, recuperate in instanta

Constranse de intelegerile cu organismele internationale, autoritatile au dovedit mai putina clementa cu marii datornici, astfel incat nivelul datoriilor a scazut constant in ultimul an. Astfel ca, dupa recordul inregistrat la 30 septembrie 2003, cand 552 de societati comerciale acumulau arierate de 95.980 miliarde de lei, nivelul datoriilor a scazut la 30 aprilie a.c. la 57.630,8 miliarde de lei. Aceasta nu inseamna neaparat ca societatile si-au onorat datoriile, ci mai degraba ca unele au iesit de pe lista, dupa ce datoriile lor au fost convertite in actiuni sau ca unele dintre creante au fost sterse. De pe lista marilor datornici au iesit, de la finele anului trecut si din diferite motive, zeci de societati comerciale, printre care amintim Rafo, care acumula creante de peste 7.673,2 miliarde de lei. La aceasta, ca de altfel la alte 51 de intreprinderi, Finantele au introdus la tribunalele competente cereri de deschidere a procedurii de reorganizare judiciara si faliment pentru recuperarea unor obligatii bugetare de peste 16.935 miliarde de lei.

Societatile miniere, in frunte

Cel mai mare datornic la bugetul de stat a ramas, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor (MFP), Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, cu 7.521,8 miliarde de lei, fata de 8.010 miliarde de lei la 31 decembrie 2003. Lista datornicilor abunda de societati din minerit, dintre care amintim de Miniera Banat SA, cu datorii de 424,5 miliarde de lei, CN a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, filiala Bradmin, cu 252 miliarde de lei, sau filiala "Ariesim", Baia de Aries SA, cu 107,9 miliarde de lei. Numai Societatea Nationala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor datoreaza bugetului de stat 4.267,9 miliarde de lei.

Datoriile Termoelectrica, in crestere

Pe de alta parte, datoriile bugetare ale Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR) depasesc, potrivit MF, 4.957 miliarde de lei, fata de 4.868 miliarde de lei la 30 aprilie, firma beneficiind de inlesniri la plata. Datorii mari inregistrau si societati precum Electrica Dobrogea SA, respectiv 4.267 miliarde de lei, Tractorul UTB Brasov – 684 miliarde de lei, Ispat Sidex Galati – 1.786 miliarde de lei. Ultima societate beneficiaza de amanare la plata, conform OUG 119/2001.

Lista datornicilor abunda de societati din minerit, dintre care amintim de Miniera Banat SA, cu datorii de 424,5 miliarde de lei, CN a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, filiala Bradmin, cu 252 miliarde de lei, sau filiala "Ariesim", Baia de Aries SA, cu 107,9 miliarde de lei.

Nu trebuie uitate nici datoriile acumulate de Termoelectrica, care depaseau, la 30 septembrie, suma de 3.178 miliarde de lei, in crestere substantiala fata de 30 aprilie, cand arieratele istorice insumau 2.994 miliarde de lei. La aceasta societate s-a demarat procedura de executare silita, potrivit MFP.

In top se mentin si uzinele Faur SA, cu 593 miliarde, Electroputere SA Craiova, cu 678,6 miliarde, si Carom SA, cu 6.909 miliarde, la care s-a demarat procedura de executare silita.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *